Derfor kan ikke kaniner spise gnagerfôr

Når man leser om kaniner hører man hele tiden at de ikke skal spise gnagerfôr, men heller få eget, spesialisert kaninfôr. For mange høres dette åpenbart ut, men i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor det er slik, hva som skiller gnagerfôr fra kaninfôr, og hva som skjer om kaniner får en gnagermix.

Og for å ta det først som sist; kanin er et haredyr, ikke en gnager. De deler deler riktignok mange likhetstrekk, men det er også mange ulikheter, som at haredyr er utelukkende planteetere som har en utviklet blindtarm som lar dem få utnyttet næring fra næringsfattig mat som gress og høy.

Dette er gnagerfôr

Gnagerfôr, også ofte kalt gnagermix, er en slags allroundblanding mange dyrebutikker ser ut til å anbefale folk å kjøpe uansett om de skal gi den til kaniner, marsvin, hamstere eller andre smågnagere. Disse består typisk av en blanding av nøtter, frø, tørkede blomster, tørkede frukter og grønnsaker, og litt annet.

Her ser man med en gang problemet. Kaniner tåler nemlig ikke å spise verken nøtter eller frø, og bør kun få litt tørkede frukter ettersom disse inneholder mye sukker.

Denne miksen er rett og slett ikke noe som passer inn i en kaninmage, og kaninen vil bli feilernært og trolig overvektig av å bli servert denne dietten. Samtidig tilbyr ikke en slik miks tyggemotstanden man finner i egen kaninfôr, slik at kaniner som spiser gnagermix fort kan få problemer med for lange tenner som ikke blir slipt ordentlig.

Les også: Kan kaniner spise sjokolade?

Som en generell regel bør også gnagere få en fôrblanding tilpasset sin egen art. En hamster har veldig ulikt kosthold fra et marsvin, så det er best å kjøpe en pakke med fôr utviklet til hver enkelt art.

Dette bør kaniner spise

Kaniner har en mage og tarm som er spesialdesignet for å spise mye næringsfattig mat. Størsteparten av dietten skal bestå av rent høy, men de bør få 1 til 2 spiseskjeer med egen kaninpellets hver dag som et tilskudd.

Gnagermikser er rett og slett altfor næringsrike, og er fulle av karbohydrater som kaniner ikke skal ha. Som nevnt ovenfor blir de både tjukke, slappe og får mageproblemer om de får gnagermix.

Egen kaninpellets bør man altså gi i relativt små mengder hver dag, og følgende merker anbefales for en frisk kanin:

  • Supreme Petfood: Fiba First.
  • Oxbow Adult Rabbit.
  • Beaphar Nature.
  • Supreme Petfood: Science Selective.
  • Burgess Excel.
  • Farmers.
  • To gode naboer.

Det er sikkert noen andre merker som også inneholder det kaniner trenger, men de på listen ovenfor er i alle fall helt sikkert gode for kaniner.

Hvis du har kaniner som spiser noe annet nå bør du vurdere å skifte til en av pelletsblandingene ovenfor. Man må alltid tilvenne ny mat over tid, og bruke minst to ukers tid på å gradvis introdusere den nye maten før du skifter helt.

I tillegg til dette bør kaninen få grønnsaker, samt kaninvennlige kvister som bjørk eller selje. Ideelt sett bør de alltid ha tilgang til kvister, og bør få grønnsaker hver dag.

Det er derimot ikke alle grønnsaker som egner seg godt, så vi anbefaler å lese artikkelen «Trygge frukter, bær og grønnsaker for kanin – stor liste over alle trygge frukt og grønnsaker man kan fôre med!» for en komplett oversikt. De fleste går greit i små mengder, men det er også noen som er giftige (som avokado, løk og lignende), så det er viktig å ha litt kontroll.

Les også:

Legg igjen en kommentar