Kan man ha en kanin alene? Forklart

Kaniner er populære kjæledyr her i landet, og mange kjøper disse søte små tassene på dyrebutikker uten å sjekke godt nok opp rundt hvilke behov de faktisk har. Ofte selges kaniner alene, men er det faktisk mulig å ha en enkelt kanin alene?

Faktisk er det slik at kaniner er sosiale dyr som trenger å få minst parvis for å trives. Om de holdes alene vil de kjede seg og potensielt utagere mot eiere. Man må derfor alltid ha minst to kaniner sammen, så dette er noe man må tenke på når man kjøper kaniner.

Dessverre er det ikke alle kaniner som går godt sammen, så det er best å kjøpe f.eks søsken eller kaniner som allerede kjenner hverandre. Da slipper man å risikere at de hele tiden vil krangle om dominans, eller rett og slett ikke liker hverandre.

Les også: Trygge frukter, grønnsaker og bær for kaniner.

Når man skal holde kaniner sammen er det best å holde enten to hunner sammen, eller to hanner. Alle kaninene må kastreres eller steriliseres, da de vil kunne være aggressive mot hverandre om de holdes sammen uten å ha blitt kastrert/sterilisert. De fleste smådyrklinikker kan kastrere og sterilisere kaniner, og det er en nokså grei operasjon for de fleste, selv om det selvsagt er slitsomt for kaninene.

Dersom man ikke har mulighet til å kjøpe to kaniner sammen kan man kjøpe én og én. Da er det viktig at de holdes i et eget bur, og kun settes i «hovedburet» når de skal flytte sammen. Dette er for å forhindre at en kanin allerede har «eierskap» til dette buret når den nye kaninen kommer, for da kan den føle at den nye kaninen trenger seg på territoriet dens. De må altså introduseres på en plass som er nøytral for dem begge.

Les også: Trygge kvister for en kanin.

Mer informasjon om å introdusere nye kaniner kan man finne på http://kanin.org/. Der er det veldig mye fin informasjon om hold av kaniner, og et veldig godt sted å begynne dersom du skal få deg et par kaniner.

Hva skjer når en kanin holdes alene?

Kaniner som holdes helt alene vil raskt begynne å kjede seg, og de kan fort finne på å utagere ved å gnage i stykker ting i buret sitt, bli aggressive mot eieren eller generelt skape trøbbel. Det er jo ikke noe fint for kaninen å bo alene, og den vil nesten alltid ha det dårlig når den ikke har noen til å gi den oppmerksomhet. Det er ekstra viktig å alltid ha flere kaniner sammen om de bor i bur store deler av dagen.

Les også:

Legg igjen en kommentar