Kan togsett fra Biltema, BRIO og IKEA brukes om hverandre?

De fleste av oss har et forhold til de klassiske togsettene i tre fra BRIO, men i dag finnes det også «kopier» av disse som kan kjøpes som eget merke fra både Biltema og IKEA. Disse er naturligvis litt billigere, og ved første øyekast ser i alle fall skinnene kliss like ut, så da gjenstår spørsmålet; kan man bruke de sammen med togsett fra andre produsenter? Kan man for eksempel kjøpe et sett fra Biltema og bruke det samme med det man allerede har fra BRIO?

Svaret er at alle togsettene fra Biltema, BRIO og IKEA passer sammen. Man kan fint bruke alle tre om hverandre uten noen problemer i det hele tatt. Skinnene passer helt fint, men man kan noen ganger oppleve at de er litt trange å få på plass (dette gjelder mest de fra IKEA). Det går likevel helt fint å bruke dem sammen, selv om det kan være litt trangt til tider.

Les også: Billige tosett i tre som alternativ til BRIO.

Det er også litt ulike farger på dem, hvor IKEA sine er litt mørkere. Det ser derfor ikke helt perfekt ut når man blander de sammen og bruker de om hverandre, men vår erfaring er at fargeforskjellen er liten nok til at barna ikke bryr seg stort om det.

Foto: woodleywonderworks / CC BY-SA 2.0.

Alle togsettene fra IKEA heter LILLABO, og det finnes en del ulike skinner, samt broer, tunneler og lignende. De kan naturligvis kun kjøper på IKEA, og er ganske rimelige.

Biltema sine har ikke noe eget produktnavn, men selges i lekeavdelingen under fritid i butikkene deres. Selve togbanen med alt av utstyr kan kjøpes på denne linken, mens tilbehør finnes på denne linken.

Som du kanskje forventer er settene med togskinner i tre mye billigere hos både Biltema og IKEA enn de originale BRIO-togsettene, så det kan vært fint å fylle på samlingen med litt billigere skinner. Man har ikke helt det samme utvalget hos disse to, men de fungerer helt fint for å kjøpe inn basisskinner som de helt rette, svingeskinner eller lignende.

Det er for øvrig mulig å få tak i BRIO sine tretog mye billigere om man leter litt på internett, sammenlignet med å bare kjøpe de i den nærmeste lekebutikken. Det er mange nettsider som selger disse nokså mye billigere enn i lekebutikker, så det trenger ikke nødvendigvis være like dyrt å kjøpe inn BRIO-tog som man kanskje frykter. Da kan man få kjøpt de klassiske BRIO-delene, de moderne togene deres, eller de komplette pakkene med både skinner, tog og dekorasjoner til en redusert pris.

De fleste barn er glade i togbaner i tre, så dette er supre gaver å gi bort til barn mellom 2 og 5 år. Ettersom alle settene kan brukes om hverandre trenger man ikke å stresse noe over om man kjøper et ulikt sett i forhold til hva banet har fra før av, og kan heller velge det som du tror kommer til å falle best i smak.

Er det noen forskjell i kvaliteten mellom togsettene fra BRIO, IKEA og Biltema?

Noen sverger til å mene at det er mye bedre kvalitet på togskinnene i tre fra BRIO, mens andre mener at det egentlig er like god kvalitet på alle tre settene. Man må nok trolig regne med at skinnene fra Biltema og IKEA blir raskere slitt og har litt lettere for å gå i stykker, men om man har settene ved siden av hverandre merker man ikke noen tydelig forskjell i kvaliteten mellom dem. Merk at dette avsnittet gjelder skinnene, ikke hele settet.

Her i huset har vi brukt alle disse togskinnene i et par år nå uten å merke store forskjellen, så vi mener i alle fall ikke at det er store kvalitetsforskjell på de.

Noen av plastbitene (som fjelltunneler eller lignende) føles enklere og billigere fra IKEA og Biltema, mens BRIO sine er litt mer forseggjort. Dette gjelder til en viss grad også selve togene. Vi har derfor kjøpt en del BRIO-produkter og fylt på med skinner fra Biltema og IKEA for å få mer lengde på banen.

Hva med Maxim sine togsett?

Maxim er også et merke som produserer ganske billige togsett i tre. Disse selges blant annet på Extra-Leker her i Norge, og prismessig ligger de midt i mellom IKEA/Biltema og BRIO. De har også en del kule produkter som kan være fine for barna.

Også skinnene og togene fra Maxim går fint sammen med skinner og tog fra både IKEA, Biltema og BRIO. Så man kan bruke alle skinnene og togene helt fint om hverandre.

Thomas Toget skinner og tog

De offisielle Thomas Toget togene (Thomas Tog og venner Trackmaster) og skinnene passer dessverre ikke overens med noen av de fire merkene ovenfor. Det kan se ut som om de ville passet på treskinnene når man ser på togene, men de er akkurat litt for små når man tar dem på de.

Skinnene fra Thomas Toget-produktene er for øvrig ikke av tre, og har en tynnere og ulik form. Så denne kan ikke mikses med de fire andre.

Det finnes noen kopier som er laget av Thomas Toget som passer på alle de fire andre treskinnene, men dette er ikke offisielle, lisensierte produkter. Disse kan man kjøpe billig på steder som eBay, og er dermed helt supert for barn som har dilla på Thomas Toget, men som allerede har togskinner i tre fra de andre merkene.

Hape sine togsett i tre

Også togskinner og togsett fra Hape fungerer godt med både BRIO, Biltema, IKEA og Maxim sine deler. Disse skinnene er av god kvalitet, og er nokså billige. De kan f.eks bestilles hos CDON ved å klikke her. Hape har noen kule deler som blant annet elektriske tog til en brøkdel av prisen for BRIO sine.

Denne artikkelen inneholder annonselenker.

Les også:

Legg igjen en kommentar