Dersom du har tenkt å kjøpe en bok som kom ut i år har du kanskje lagt merke til at prisen er helt lik uansett hvilken butikk eller nettbutikk du sjekker ut. Mange synes dette er merkelig, men grunnen er enkelt nok at det er noe som heter Bokavtalen. Dette er et samarbeid mellom alle forlag og bokforhandlere hvor forlaget får bestemme hvor mye de vil selge en bok for, og forhandlere har kun mulighet til å gi opptil 12,5 % rabatt på denne summen.

Ordningen er lovfestet, så det er ikke mulig for noen bokhandlere eller nettbutikker å omgå den for å gi kundene sine billigere bøker. Det har vært eksempler på butikker som har lokket til seg kunder ved å ha salg på bøker bundet av avtalen og som har blitt anmeldt og fått bøter for dette.

Fastprisavtalen for bøker gjelder per år, så det er kun årets bøker som er bundet av denne avtalen. Derfor ser man at bøker som kom ut året før kommer på billigsalg for et par hundrelapper etter at avtalen har gått ut. Da ser man også at det ofte kommer pocketversjoner av samme bok til en brøkdel av prisen for en innbundet bok året før.

Selve avtalen gjelder per kalenderår, og alle bøkene mister derfor fastprisen på samme dag, ikke nøyaktig ett år etter at de ble lansert.

Om du ikke har all verdens med penger bør du derfor gjøre til vane å vente til neste år før du kjøper bøker, og aldri bruker penger på bøker som er bundet av fastprisavtalen. Avtalen går ut rundt mars hvert år, og da ser man at Mammutsalget selger mange av disse bøkene til en sterkt redusert pris. Etter at salget er over vil ikke disse bøkene være bundet av fastprisavtalen lenger, så det er godt mulig å få tak i dem billig selv om man ikke kjøpte dem under ukene med Mammutsalg.

Det spiller derfor ingen rolle om du bestiller bøkene dine fra CDON, ARK.NO, Adlibris, eller går til den lokale bokforhandleren i hjembyen din. Prisen kommer til å være den samme uansett, og som regel er det snakk om enten 349kr eller 399kr for hver bok.

Finnes det en måte å få tak i årets bøker på billigere?

På grunn av fastprisavtalen mellom bokforhandlere og forlag er det ingen måte å få kjøpe årets bøker billigere fra vanlig forhandlere, så du har egentlig to valg. Det ene er å vente til boka kommer på salg i Mammutsalget, eller som pocket etter dette.

Den andre er å prøve å få tak i den brukt. Om man er heldig kan man få tak i boka litt billigere på f.eks Finn.no eller Facebook Marketplace hvor det er mange egne grupper for kjøp og salg av bøker. Mange pleier å lese gjennom nye bøker nokså raskt, deretter selge dem med 100-150kr mindre enn de kjøpe den før på disse plattformene, så det er faktisk gode sjanser for å få tak i den brukt et par måneder etter utgivelse.

Privatpersoner er heller ikke bundet av fastprisavtalen, så det er ingenting ulovlig å selge bøkene du har lest ferdig med en liten rabatt.

Ellers er det mulig å få høre nye bøker som lydbøker når man er abonnent av en tjene som Storytel. Der trenger man ikke å betale en fastpris for boka, og kan høre den akkurat som andre bøker når man er et betalende medlem.

Denne artikkelen inneholder reklamebaserte annonselenker for blant annet CDON, Storytel, ARK og Adlibris.

Les også: