Hvordan får man tak i billig ved? Forklart

Når vinteren treffer for alvor er det få ting som er like godt for å få varme i huset som god, gammeldags ved. En god vedovn kan være blant de aller billigste måtene å varme opp boligen sin på, men det krever jo at man får tak i relativt billig ved. 

Å få tak i billig ved krever litt planlegging, for det er jo som med andre ting at veden kan være svindyr om man kjøper den på feil sted til feil tid. Det er mange som tar med seg noen sekker når gradestokken ligger på tyve minusgrader, men på dette tidspunktet vet butikkene å ta seg godt betalt for sekkene. 

Med litt planlegging kan du derimot gjøre vedfyringen billigere. Et godt tips for å få tak i billig ved er å kjøpe i større kvantum og være tidlig ute. Midt på sommeren er det høysesong for å kappe ved, og mange som driver med skogsdrift ønsker gjerne å kvitte seg med varene først som sist. På sommeren er prisene for ved mye lavere enn på vinteren, og det er ganske enkelt å få tak i. 

Gå gjerne til nettsider som Finn.no eller “kjøp og salg”-grupper på Facebook for å finne noen som selger ved privat. Her kan man typisk kjøpe et favn eller to til noen få tusenlapper, og få det levert på døra. 

Ulempen med å bestille ved fra private aktører på døra på denne måten er at du neppe får levert kun én sekk eller to. Man må gjerne bestille store mengder, så det er perfekt for oss som har en vedkjeller, men litt dumt for alle andre. Prisen per sekk blir som oftest bare en brøkdel av prisen for samme sekken om du kjøper den på butikken. 

Det er også ofte mulig å få kjøpt hele favn med ved fra personer som driver med hogst på vinteren, men som oftest er prisen flere hakk høyere på vinterhalvåret. Dette kommer rett og slett av at det er mange som kjøper nå, så det er mulig å sette opp prisene uten å miste salg på det. 

‘Så kjøp store kvantum, gjerne rett fra bonden, på sommerhalvåret, så får du knallbillig ved sammenlignet med ellers. Så lenge du kan lagre den over tid er det mye penger å spare på å være tidlig ute med å skaffe seg årets ved! 

Les også: Er det billigere å varme opp med ved kontra strøm? Forklart.

Hold deg langt unna bensinstasjoner!

På samtlige pristester har bensinstasjoner kommet dårligst ut på prisen på vedsekker. Ofte kan prisen på hver vedsekk på bensinstasjoner være den dobbelte av samme sekken hos en dagligvare- eller byggvareforretning, så det er mye penger å tape på å kjøpe sekkene dine der. Det er jo kanskje ikke så overraskende, for bensinstasjoner er sjeldent spesielt billig når det kommer til ting som dette. 

Dagligvareforretninger er hakket billigere enn bensinstasjoner, men literprisen blir fortsatt betydelig høyere enn når du kjøper større kvanta fra en privat bonde. Byggvareforhandlere har vist seg å være blant de billigste på pristester, så det er som oftest vel verdt å sjekke ut disse dersom du bare trenger noen få sekker til hytta på vinteren. 

Les også:

Legg igjen en kommentar