Hva er billigst av ved og strøm for oppvarming? Forklart

Noen elsker å fyre opp i ovnen med ved om vinteren, mens andre foretrekker å sette på varmeovnen når det er kaldt ute. Det er mye smak og behag, men en ting folk kanskje ikke tenker stort over er at det kan være stor prisforskjell på å varme opp boligen med ved sammenlignet å varme den opp med vanlig strøm. Under feil forhold kan man nemlig tape mye penger på å velge feil type oppvarming, så hva er egentlig billigst av å fyre opp med ved eller varme opp med strøm?

Hvorvidt strøm eller ved er billigst avhenger selvsagt av prisen for både veden og strømmen, men tradisjonelt sett har strøm vært billigere. Dette endret seg derimot i starten av 2022 da strømprisene steg i været, og nå regner man ved for å være betydelig billigere enn strøm.

På sommeren og når strømprisene er lave er det derimot kun visse situasjoner hvor man bør fyre med ved. Disse situasjonene vil først og fremst være når du får tilgang til billig ved fra en som driver med privat vedsalg. Det er også viktig med en god og relativt ny ovn som har høy virkningsgrad slik at energien fra veden faktisk blir brukt til å varme opp, og ikke bare forsvinner opp pipa.

Dersom du kjøper ved fra en butikker, bensinstasjon eller til og med en vedgrossister er det ekstremt usannsynlig at det blir billigere enn å varme opp med elektrisitet!

Unntaket som kan gjøre ved billigere enn strøm er hvis du kjøper store kvanta med ved, for eksempel ved å få tak i et helt favn ved til 1 500 kroner. I dette tilfellet vil du gjennomsnittlig får en virkningsgrad på 54 øre/kWh, noe som er litt lavere enn hva man typisk betaler for strømmen midt på vinteren når strømprisen er lavere.

Om du derimot betaler 75 kroner for én sekk med 40 liter ved på bensinstasjonen blir regnestykket helt annerledes. Da betaler du nemlig 147 øre/kWh om du har en god ovn med 70 % virkningsgrad, eller hele 229 øre/kWh dersom du har en gammel ovn med omtrent 50 % virkningsgrad. Frem til nylig var dette svært mye dyrere enn strømprisene, men nå om dagen er det jo ikke nødvendigvis slik at strømprisene er under 2,29kr på kWh lenger.

Husk til sammenligning av elektrisk oppvarming fra varmeovner og lignende har 100 % virkningsgrad, så her blir all strømmen gjort om til varme.

Skal man slutte med ved når strømmen er billig?

Hvis du bare er opptatt av å spare penger kan det faktisk lønne seg å kutte ut veden helt. Det du heller bør gjøre er å installere smarte oppvarmingsløsninger som en god varmepumpe, og sørge for at du får den aller billigste strømmen du kan. Bruk en tjeneste som TjenesteTorget sin strømsammenlinger for å være 100 % sikker på at du får strøm så billig som mulig.

Med billig strøm og varmepumpe eller andre smarte løsninger for å varme opp er det svært lite sannsynlig at man vil spare noen penger på å finne frem vedkubbene, nesten uansett hvor høyt strømprisene stiger.

Varmepumper har en virkningsgrad på omtrent 300 % i forhold til strømmen man bruker, så her kan du få varme til en tredjedel av prisen for hva du ville betalt for å varme opp med varmeovn, eller ennå mer sammenlignet med ved.

PS. om du vil ha en varmepumpe så billig som mulig anbefaler vi å ta en kikk på utvalget hos Varmepumpeshopen. Her får man mer valuta for pengene enn om man stikker innom nærmeste elektriker for å be om anbud.

Alternativt kan du få tilbud om en ferdig installert varmepumpe ved å klikke nedenfor.

Denne artikkelen inneholder reklame for TjenesteTorget og Varmepumpeshopen.

Les også:

Legg igjen en kommentar