Når på døgnet er det billigst strøm? Forklart

De fleste nordmenn som ønsker billig strøm har en strømavtale som heter spotpris. Denne følger strømprisene time for time, noe som betyr at du betaler mer for å bruke 1 kWh når strømmen er dyr på døgnet, kontra det du betaler for samme kWh litt senere samme dag når strømmen er billigere.

Man kan faktisk spare litt penger ved å bruke strøm på en smart måte, for eksempel ved å varme opp boligen på tidspunkt hvor strømmen er billig. På sitt høyeste kan strømmen være hele tre ganger så dyr på de dyreste tidspunktene på en dag sammenlignet med det billigste punktet denne dagen. Dette skjer kun på de kaldeste dagene når strømmen er veldig dyr, og på vanlige dager på vår, sommer og høst er det langt ifra like store svingninger. Men svingningene er det likevel.

Den aller billigste strømmen får man på natten. Som regel blir strømmen billig rundt midnatt, og når det aller billigste punktet mellom klokka 03.00 og 04.00. Deretter stiger den litte grann frem til 06.00, før den skyter i været rett etter klokka 6. Det er veldig lite forskjell mellom prisene fra 00.00 til 06.00, så man kan si at strømmen er billigst på dette tidsrommet.

Fra klokka 6 på morgenen blir strømmen gradvis litt dyrere frem til rundt klokka 10 – 11, før den faller litt igjen. Neste stigning kommer omtrent klokken 16 – 17, og deretter holder den seg på det dyreste punktet frem til kvelden før den blir billigere igjen ved 22-tiden.

Derfor varierer strømpriser fra time til time

Grunnen til at strømprisene varierer er at det er tilbud og etterspørsel som styrer prisen. Man kan tydelig se at strømmen er billigst når få personer bruker strøm midt på natten, mens den stiger litt igjen på morgenen når folk dusjer, varmer opp boligen og lager mat før de drar på jobb. Deretter er den litt lavere mens folk jobber, før den stiger skikkelig igjen når arbeidsdagen er ferdig og det er tid for å lage middag og kose seg.

Så om du lurer på når strømmen er billigst er svaret at det er når så få andre som mulig bruker den. I praksis betyr det altså midt på natta.

Noen strømavtaler har ikke like stor døgnvariasjon

Det er først og fremst de som har spotprisavtaler som får dyrere strøm på de tidspunktene når flest bruker den. Spotpris gir deg nemlig en ny strømpris hver time, så betaler du for hvor mye strøm du bruker denne timen. Andre strømavtaler gir heller en gjennomsnittlig døgnpris eller til og med en fast månedspris.

Det høres kanskje kjipt ut å skulle betale ekstra mye når andre bruker mye strøm, men mange undersøkelser har vist at spotpris alltid er den beste strømavtalen for folk flest over tid. Så hvis du vil ha så billig strøm som mulig er det spotpris du bør velge. Det kan for øvrig være stor forskjell i strømprisene fra strømleverandør til strømleverandør, så bruk helst en tjeneste som TjenesteTorget for å være 100 % sikker på at du faktisk får den strømleverandøren som gir deg den billigste spotprisen.

Det kan lønne seg å varme opp boligen på natten

Med spotpris kan det noen ganger være fornuftig å sette på varmen på natten når få andre bruker strøm. Om du har en dings for å slå på varmingen automatisk, som en smartovn kan du sette den til å slå seg på for eksempel mellom 04.00 og 05.30, så våkner du opp til et varmt hus som ble varmet opp for så billig strøm som mulig.

Det er først og fremst på de aller kaldeste dagene på året dette er fornuftig, for det er her variasjonen mellom dyr og billig strøm er størst. Så når det er under 15 kuldegrader utendørs kan det være lurt å benytte seg av denne strategien. Man kan for all del gjøre det andre dager også, men da vil ikke prisforskjellen være stor nok til at det spiller den helt store rollen for strømregninga.

Å lade småelektronikk som mobiler og nettbrett bruker i virkeligheten så lite strøm at det ikke spiller noen rolle om man lader når det er dyrt eller billig.

Denne artikkelen inneholder annonser for TjenesteTorget og Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar