Er det farlig med kattemynte for katter? Forklart

Kattemynte er en urte som man enten kan kjøpe som en liten plante, dyrke seg i urtehagen, eller som finnes i en del ulike godterier og leker til katter. For oss mennesker er det en ganske ubrukelig urt, men for katter er det noe helt spesielt. Når katter spiser eller lukter på kattemynte vil de nemlig få en slags rus, og de fleste katter elsker dette.

Man kan derfor brukte kattemyntespray eller lignende for å få katten til å vise interesse for noe. De tiltrekkes nemlig av lukten. Det er omtrent 60 % av alle katter som liker kattemynte, og det er ikke egentlig noen som vet hvorfor noen katter digger det mens andre ikke vil ha det, så for noen katter er det altså helt uinteressant.

Om katten får spise kattemynteurt vil de få en slags rus som varer i 3 til 5 minutters tid. Noen katter blir helt slappe og bare koser seg, mens andre blir hyperaktive og lekne. Det er jo en rus, så det er jo naturlig å være litt skeptisk til å gi det til katten sin. Men er det egentlig farlig å gi katten sin kattemynte?

I utgangspunktet er kattemynte helt ufarlig for katten, og det er ingenting i veien med å gi den litt kattemynte fra tid til annen. Det er ingen direkte farlige konsekvenser, bortsett fra at katten bli kaste opp dersom den spiser veldig store mengder kattemynte på kort tid. Noen katter som får kattemynte veldig ofte kan også utvikle en avhengighet.

Det er derfor fornuftig å unngå å gi katten din kattemynte altfor ofte. De færreste katter har problemer med avhengighet, og dette skjer først og fremst hos de som har mye kattemynte i hagen sin med fri tilgang for katten. Merk også at kun noen få katter blir avhengige. De fleste trenger ikke å tenke over dette i det hele tatt, men man kan jo følge litt med.

Er det lurt å gi katten sin kattemynte?

Det er altså helt ufarlig å gi katten sin kattemynte, og mange katter elsker det jo. Til syvende og sist er det jo opp til hver enkelt om de ønsker å gi katten sin kattemynte eller ikke, og man må jo ta et etisk valgt på hvorvidt man ønsker at katten sin skal kunne ruse seg eller ikke.

Man kan jo aldri stoppe en katt som finner kattemynte ute i en nabohage, men samtidig kan man selv velge om man ønsker å gi katten sin godbiter og snacks med kattemynte i seg eller ikke.

Det er ganske vanlig å gi katten sin kattemynte, og det er ofte en lur måte å trene den til å utforske ting den ellers ikke bryr seg om.

Les også:

Legg igjen en kommentar