Hvordan finne eieren til en katt

Katter har en tendens til å rote seg litt vekk, og selv om de i utgangspunktet har god stedsans hender det at de dukker opp på steder de ikke hører til. Ofte har kattene bedre kontroll enn det vi menneskene tror at de har, og selv om det ikke virker sånn er det ikke uvanlig at katten har full kontroll på hvordan den kommer seg hjem.

Dersom du er bekymret for en katt du har kommet over kan du derimot prøve å finne eieren til katten for å forsikre deg om at den har det bra.

Det første du bør sjekke etter er et halsbånd. Det finnes mange typer halsbånd med plass til å skrive telefonnummer inne i halsbåndet et sted, så dette er en veldig god start for å få kontakt med eieren.

Om katten ikke har halsbånd med kontaktinformasjon til eieren er neste steg å se etter øremerke eller mikrochip. Det er mange som gir øremerker til katter, og dersom den har tegn og tall i øret kan du gå til katteid.no for å sjekke opp kontaktinformasjonen til eieren. Der er det bare å skrive inn informasjonen fra øret til katten, så får du navn, adresse og telefonnummer til den som er registrert som eier.

Det kan forresten være veldig vanskelig å se øremerket, og det anbefales at man bruker en lommelykt mot øret for å se etter det. Om du ikke får katten helt opp til fanget ditt er det nesten en umulig oppgave å se etter øremerke.

Om det bare et noen få bokstaver i øret betyr dette som regel at katten et ID-merket. Et ID-merke er et lite implantat som ligger i nakken hos dyr som er chippet, og en dyrlege eller en annen som eier en mikrochipavleser kan ta denne til nakken til katten. Da får de opp en rekke tall, og disse kan så brukes for å slå opp eierinformasjon på DyreID.

En maine coon. Disse dyre rasekattene er som oftest mikrochippet.

For å få sjekket om katten er ID-merker kan man enten kontakte veterinær, en katteoppdretter / hundeoppdretter i området for å høre om de har en skanner, eller Viking. Politiet har også skannere, men det er best å prøve andre aktører før man ringer til lensmannen eller Politiet.

Det er ikke alle katter som har ID-chip, selv om det anbefales på det sterkeste. Dersom du finner en katt som verken har øremerke eller mikrochip bør du legge ut informasjon på sosiale medier eller henge opp plakater i nærområdet. Med litt flaks kan dette være nok til å hjelpe deg med å komme i kontakt med eier for å forsikre deg om at dyret har det bra.

Les også: Hvordan ID-merke katten sin.

Hvordan vite om katten er forsvunnet eller bare ute på tur

Katter har som nevnt en tendens til å vandre langt hjemmefra, og tilsynelatende se ut som om de har rotet seg skikkelig vekk. Dersom du ser en katt du tror er forsvunnet må du se etter hvordan form den er i. Dersom katten er fin og rask er det ingenting galt.

Om du ser katten over tid, og den blir tydelig dårligere form, kan det være et tegn på at det er noe galt, og da kan det være på tide å prøve å finne ut hvem som eier den.

Man skal aldri mate en katt som ikke er sin egen! Dersom du gir den mat kommer den til å komme tilbake til deg, og kan fint finne på å oppsøke huset ditt jevnlig i håp om å få mer mat. Da kan det virke som om den ikke har et annet sted å bo enn hos deg, men det kan det godt hende at den har. Så aldri mat andre katter med mindre den er i fare for å sulte.

Les også:

Legg igjen en kommentar