Hvordan finne eieren til en hund

De som ferdes mye i parker, skog og mark kan ende opp i en situasjon hvor de møter en hund helt alene uten eieren sin i nærheten. Hvordan skal man reagere dersom man faktisk kommer over en hund og det viser seg at eieren ikke er i nærheten? Vi skal se litt nærmere på hva man skal gjøre for å finne eieren til hunden, og hvilke instanser man skal kontakte.

Det aller første man må gjøre når man møter en hund uten eier er å se om det er noen som flyr rundt i området og leter etter hunden sin. Til å begynne med er det nok ikke så lurt å ta hunden i bånd, for ofte er eieren i nærheten mens hunden har tatt seg litt for store friheter. Mange hunder klarer fint å finne tilbake til eieren sin selv om den tilsynelatende er langt vekk.

Før man begynner en prosess med å finne en eier er selvsagt det første steget å se om hunden har et halsbånd med navn og telefonnummer på. Dette er relativt vanlig, og da er det jo bare å ringe til eieren for å høre om hunden faktisk har stukket av eller om den bare er litt for komfortabel med å vandre fritt.

Ta kontakt med Politiet

Om eieren derimot ikke er i nærheten og hunden ikke har halsbånd med kontaktinformasjon på bør man kontakte Politiet ved å ringe sentralbordet på 02800. Ikke bruk nødnummeret! Dette anbefales også om hunden din stikker av, så ofte har Politiet allerede fått inn en melding om en savnet hund, og kan få deg i kontakt med eieren. Om ikke kan du melde inn at du har funnet en hund, så har de det i loggen i tilfelle eieren tar kontakt med dem. Politiet kan også kontakte noen som kan fysisk hente hunden og ta vare på den frem til de får kontakt med eier, men da må også eieren betale for dette, så det kan være greit å prøve andre metoder først.

Sjekk Dyrebar og lokale Facebook-grupper og sider

Neste steg om du fortsatt ikke har fått kontakt med eieren er å sjekke nettsidene til Dyrebar for å se om hunden er rapportert som savnet der. Meld deg samtidig inn i grupper og sider som heter ting som «Hunder savnet i Stedsnavn», for de fleste områder pleier å ha slike grupper eller sider på Facebook. Legg gjerne ut et innlegg på både Dyrebar og Facebook når du først er der inne.

Ring lokalavisen

Noen lokalaviser gjør en god jobb med å formidle informasjon om hunder som er savnet eller funnet, så det er verdt å ta en telefon inn dit. Det er derimot store lokale variasjoner på hvor interessert lokalavisene er i å hjelpe til, så det er litt varierende hell her.

Ta med hunden til en veterinær

Dersom du rett og slett ikke klarer å få tak i en eier kan du jo ikke bare la hunden vandre fritt ute i skogen eller hvor nå enn du er, og det naturlige steget er å ta den med til en veterinær. Disse har utstyr for å lese av microchipper, noe de fleste hunder har. Dette lar dem lese et nummer som kan knyttes opp mot navn og telefonnummer til eieren, slik at de får tak i han. Man kan også overlevere ansvaret for hunden til veterinæren, så gjør de resten av jobben med å komme i kontakt med eieren.

Også Falck, NAF og Viking har utstyr for å lese microchipper og kan bruke dette for å komme i kontakt med eier, så dette er et godt alternativ om det ikke er noen veterinærer i nærheten. Disse vil også ha mulighet for å ta hunden fra deg slik at du ikke trenger å ha ansvar for den lenger.

Les også: Pris for å microchippe hunder og katter forklart.

Ellers er det ikke uvanlig at hundeklubber, hundeoppdrettere eller jaktlag har slike microchipavlesere tilgjengelig og kan bistå med å sjekke hunden for ID-nummer. Ofte kan dette være en bedre løsning ettersom både veterinærer, Falck og Viking naturligvis vil ha betalt for jobben, mens hundeklubber gjerne kan gjøre sånt uten å ta betalt for det. Det er selvsagt ikke du som skal betale, men om de finner hundeieren må de ut med en sum for å få hentet hunden sin igjen.

Les også:

Legg igjen en kommentar