Er det farlig at barn spiser sand? Forklart

Alle med barn har opplevd at ungen klarer å snike i seg en liten håndfull med sand når de sitter og leker i sandkassa, og hvis du ikke har sett det selv kan du være sikker på at det har skjedd i barnehagen. Det er jo helt naturlig for små barn å smake på alt de kommer over, og det gjør de også når de er ute og leker, men hvor farlig er det egentlig at barna spiser sand fra sandkasser?

Det regnes ikke som direkte farlig å spise litt sand fra sandkassen, men det er en viss risiko for at barnet blir sykt. Det kan nemlig være ulike bakterier og parasitter i sanden, spesielt hvis rever eller katter bruker sandkassen på natten. Men selv om barnet kan få diaré eller bli småsykt regnes det som trygt og naturlig at barna spiser litt sand.

Sandkasse
Sandkasse. Foto publisert med tillatelse.

Barn skal utsettes for mange ulike bakterier og andre sykdomsfremkallende organismer gjennom oppveksten, og å bli syk av å spise litt sand er ikke sett på som farlig, men heller som en normal del av oppveksten.

Man trenger derfor ikke å stresse stort hvis ungen tar et jafs med sand fra sandkassen, samtidig som man helst bør oppmuntre ungen til å slutte med dette.

Selve sanden i seg selv er heller ikke farlig – den kommer ut igjen uten å påvirke kroppen på veien gjennom den. Det er først og fremst bakterier og andre mikroorganismer som kan være sykdomsfremkallende, og det er betydelig større risiko hvis sandkassen besøkes ofte at dyr.

Hvis man har en sandkasse i hagen med katter i nabolaget anbefales det å dekke den til om natten for å begrense hvor mange katter og andre dyr som kan ta seg en tur innom.

Katt
Katter er den største smittesprederen av toksoplasmose, og finnes i avføringen til katten. Foto publisert med tillatelse.,

Barna kan bli syke av å spise sand

Som nevnt raskt ovenfor er det en viss risiko for at barna blir syke når de spiser sand. Lett feber og diaré ser ut til å være de vanligste problemene, og det er sjeldent at barna blir sykere enn dette av å spise sand.

Hvis du er bekymret for barnet ditt er det selvsagt lurt å kontakte lege eller legevakt.

Les også:

Legg igjen en kommentar