Er det farlig å spise for mye lakris? Forklart

Man hører ofte at lakris er hardt for magen og kan ødelegge tenner, men hvordan påvirker egentlig lakris resten av kroppen din? Og er det egentlig farlig å spise for mye lakris?

Det er faktisk farlig å spise for mye lakris, og man kan få problemer med hjertet, høyt blodtrykk, lave kalsiumnivåer og elektrolyttforstyrrelser ved å spise lakris. Store mengder vil føre til at man får hevelser og blir utmattet, og i verste fall kan man dø av et stort inntak over tid.

Lakris

Man skal altså ikke tulle med lakris! Grunnen til at lakris er farlig er at den inneholder en syre som heter glycyrrhizin. Denne glycyrrhizinsyren blokkerer nedbrytningen av et stoff som heter kortisol, og vi mennesker blir syke av for mye kortisol i kroppen.

Dersom man spiser store mengder lakris hvis dag må man nesten regne med at man får problemer med et for høyt blodtrykk. Så lite som 50 gram om dagen kan være nok til at man får alvorlige skader om man spiser det i et par-tre ukers tid, og med litt uflaks kan man dø av dette.

Det er spesielt farlig for personer over 40 år, og hvis man har problemer med blodtrykket fra før av vil det selvsagt bli verre om man spiser mye lakris.

Hold deg til lakris en gang i uken

Siden lakris først og fremst er farlig hvis man spiser store mengder regelmessig er det anbefalt å holde seg til å kun spise lakris én eller noen få dager i uken. Ikke spis store mengder sammenhengende flere dager på rad, og for all del ikke spis flere poser med lakris hver eneste dag.

Les også:

Legg igjen en kommentar