Er det farlig å spise for mye C-vitaminer? Forklart

C-vitamin er et svært viktig vitamin som mange av oss tar tilskudd for å sørge for at vi får i oss nok av. Her i Norge er den maksimale daglige dosen satt til 1000 mg / 1 gram hver dag, men er det farlig å spise for mye vitamin C?

Det er ikke farlig om man spiser for mye C-vitamin en dag, og alt overskuddet vil skilles ut av kroppen din. Om du tar en veldig høy dose på over 2000mg på en dag kan du oppleve kvalme, magesmerte eller diaré. Veldig høye doser over til kan føre til helseproblemer. for noen utsatte grupper

Det skal veldig mye til å nå en farlig høy dose vitamin c ved å spise frukt og grønt, så dette er ikke noe man trenger å være bekymret over. Det er først og fremst hvis man får i seg mange tabletter med vitamin c-tilskutt at man kan komme opp i de mengdene hvor man kan oppleve kvalme, diaré og magesmerter.

Appelsinjuice
Appelsinjuice er en god kilde til vitamin c.

Problemet med et for høyt vitamin c-inntak over tid

Det har vært forskning som har vist at personer som har et veldig høyt inntak av vitamin c over lang tid kan være farlig for personer som har hemokromatose eller problemer med nyrene. Dersom du er i risikogruppen for å utvikle problemer med et for høyt vitamin c-inntak bør du absolutt rådføre deg med en lege før du eventuelt tar dosene.

Det er per dags dato ingen forskning som har vist at et langvarig høyt inntak kan være skadelig for normalt friske personer.

Les også:

Legg igjen en kommentar