Forskjellen på vitamin D2 og vitamin D3 forklart (Alt du må vite!)

Vitamin D er veldig viktig for kroppen, og mange opplever plager som følge av mangel på dette vitaminet når mørket begynner å sette inn for alvor i slutten av oktober eller begynnelsen av november. Det er grunn til å tro at vitamin D-mangel er medførende årsak i at mange får vinterdepresjon, så for noen vil et tilskudd av vitamin D være med på å øke livskvaliteten på vinteren.

Når man kjøper vitamin D-tilskudd merker man raskt at det er flere typer vitamin 3; «vanlig» eller aktivt vitamin D, vitamin D2 og vitamin D3. Men hva er egentlig forskjellen mellom disse typene vitamin D?

Vitamin D3 og vitamin D3 er begge såkalte metabolitter av vanlig vitamin D. Disse omgjøres begge til vanlig, aktivt vitamin D i kroppen, og legemiddelindustrien er usikre på forskjellene, men nyere forskning tyder på at vitamin D3 kan være mer biologisk aktivt enn D3. Det er vitamin D3 som er vanligst å måle med tanke på mangelsykdommer og lignende, så det kan lønne seg å bruke et tilskudd som gir vitamin D3 istedenfor D2.

Kilder til vitamin D3 er typisk sjømat, og tran er selvsagt en god kilde. Fet fisk er aller best! Vitamin D2 finnes i plantebasert materiale. Ofte blir både smør, melk og andre melkeprodukter tilsatt ekstra vitamin D, så dette kan også være en god kilde.

Laks er en knallgod kilde til vitamin D3!

Kroppen kan også produsere egen D-vitamin, men dette skjer i huden når sollys treffer den. Dette er altså grunnen til at mange sliter med å få i seg nok vitamin D når det blir vinter, og spesielt gjelder dette for personer som bor i områder med få eller ingen timer sollys på vinteren.

Les også: Bruk Wake-Up light for å unngå vinterdepresjon.

Det er fornuftig å ta vitamin D-tilskudd på vinteren dersom man føler seg ekstra slapp og sliten, eller føler på en generell vinterdepresjon. Vitamin D3-tilskudd kan for eksempel bestilles som tyggetabletter fra Apotekhjem. Det er også mulig å kjøpe tilskudd av vitamin D på noen dagligvarebutikker.

Denne artikkelen inneholder reklame for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar