Fungerer Wake-up light mot vinterdepresjon? Forklart

Vinterdepresjon er en tilstand som mange opplever i mørketiden, og fører rett og slett til at man blir slapp, nedstemt og har et negativt tankemønster. Mange opplever å slite med dette i november og frem til februar når det er mørkest ute, og selv om det er en alvorlig tilstand er det noen ting man kan gjøre for å bedre den selv.

Vinterdepresjon har lett for å oppstå når det ser slik ut på vei til jobb..

Før vi går i gang med det artikkelen egentlig handler om vil vi bare nevnte at både D-vitamin og mer tid utendørs når solen er ute vil redusere graden av vinterdepresjon. Men så er det disse wake-up lightsene da. Det er mange som påstår at wake-up light er laget for å fungere mot vinterdepresjon, men stemmer egentlig dette?

Wake-Up light har faktisk en god, dokumentert effekt mot vinterdepresjon. Effekten kalles lysterapi, og brukes også i klinisk behandling hos leger og psykologer i kombinasjon av annen behandling. Lysterapi foregår typisk ved at man utsetter seg for denne lysbehandlingen i omtrent 30 minutter hver dag.

Så Wake-Up light er langt ifra tull, og har vært brukt i ganske lang tid. Det er derimot først i nyere tid at det har blitt vanlig å kjøpe slike lys for å ha i hjemmet sitt.

Når man begynner å føle seg nedstemt i oktober eller november kan det derfor være lurt å investere i en god Wake-Up light som du bruker på sterk intensitet i omtrent 30 minutter hver dag. Man trenger ikke å sitte å stirre på lyset, men heller ha det på ved siden av deg mens du holder på med noe annet.

Den mest solgte og mest populære lysterapien som er solgt i Norge heter Philips Wake-Up light, og koster rundt en tusenlapp. Denne fungerer også som en vekkerklokke som starter lysterapien allerede 30 minutter før alarmen går om morgenen. Da blir den gradvis lysere helt til den er på full styrke når alarmen skal gå av. Da våkner man mye mer naturlig og behagelig selv om det er mørkt ute.

Les også: Sover man bedre med en vektdyne? Forklart.

Man kan også bruke denne Philips Wake-Up light som vanlig lysterapi ved å koble den til og sette på lyset i 30 minutter når det måtte passe deg. Noen synes dette har bedre effekt enn å bruke den i kombinasjon med alarm, men det bør man nesten bare prøve seg frem til selv.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar