Fungerer egentlig vektdyner? Forklart!

I Sverige har vektdyner blitt veldig trendy, og faktisk noe mange har, men trenden har ennå ikke helt tatt av i Norge. De begynner gradvis å bli mer og mer vanlige i butikker som selger dyner her i Norge også, men tusenkronerspørsmålet er jo selvsagt hvorvidt vektdyner egentlig fungerer?

Det er ikke noe magisk svar på om vektdyner fungerer eller ikke, for det er slik at det fungerer veldig godt for noen, men ikke har helt den samme effekten hos andre. Det er veldig mange som uten tvil får mye bedre søvn av å bruke vektdyner, men for å vite om det kan gjelde deg må vi først gå litt inn på hvordan vektdyner fungerer og hva de hjelper med.

En vektdyne som selges hos Coolstuff.

Slik fungerer en vektdyne

Som navnet tilsier er en vektdyne en vanlig dyne med ekstra tung vekt. Man kan selv velge hvilken vekt man vil ha på dyna, fra 5 kg og helt opp til 15 kg. Når man legger vektdyna over seg skal man kjenne at den liksom trykker deg ned, og mange beskriver det som en god, varm klem over hele kroppen din.

Men hjelper vektdyna deg faktisk med å sove? Studier på såkalt Deep Pressure Touch Stimulation som det heter har vist lovende resultater. Vektdyner har vist seg å hjelpe personer med å sovne raskere, stresse mindre og gi en høyere trygghetsfølelse når man sover.

Det hjelper folk med å holde seg i søvn når de først har sovnet, og gir mindre bevegelse i løpet av natten.

Om du er en typisk person som er rastløs når du skal sove, og ligger å vrir og vender på deg i lang tid før du sovner, kan en vektdyne være et godt alternativ som du i alle fall bør vurdere å prøve.

En vektdyne koster mellom tusenlappen og 1 500 kroner, avhengig av hvor tung vekt du vil ha. Det er altså ikke store summen man må ut med for en god natts søvn!

Det er også helt greit å bruke vektdyne selv om man ikke nødvendigvis sliter med å sovne. Mange synes det er veldig behagelig å sove med en slik dyne uansett om de vanligvis sover helt greit med vanlige dyner

Hvilken vekt skal man velge på vektdyna?

Ideelt sett bør man ha en vekttdyna som er mellom 10 og 15 % av sin egen kroppsvekt. Så nedenfor er en tabell over hvilke vektklasser på vektdyna som passer til ulike kroppsvekter. Så velg den dyna som er omtrent en tiendedel av kroppsvekten din for optimal effekt.

Kan man bruke vektdyne når man har problemer med pusten?

Dersom man har luftveisproblemer som astma, dårlige lunger, brystproblemer eller lignende bør man snakke med legen før man bruker vektdyner. Det skal i utgangspunktet ikke være farlig, men det vil jo gi en ekstra vekt over brystet, så ta en prat med helsepersonell først for å være på den sikre siden.

Denne artikkelen inneholder reklame for Coolstuff.

Les også:

Legg igjen en kommentar