Hvor ofte bør man vasker puter og dyner? Forklart

De fleste av oss sover faktisk med dyner og puter som er fulle av fett- og hudrester fra kroppen vår! Dette er ikke bare ekkelt, men gir også grobunn for bakterier som over tid kan føre til dårlig lukt og slitasje på både puter og dyne.

Så hvor ofte skal man egentlig vaske puter og dyner da?

Man skal vaske dyner minst én gang hvert år, men bør helst vaske de hvert halvår. Puter bør man vaske en del oftere, og de bør vaskes minst hvert kvartal (altså 4 ganger i året). Dette er kun «minstekrav», og mange foretrekker å vaske dem ennå oftere.

Grunnen til at putene må vaskes mye oftere enn dynene er jo fordi du ligger med hodet på puta, mens dyna ligger over deg. Da sier det seg jo selv at mer hudrester og fettrester fra kroppen din havner på puta enn på dyna.

Seng med puter på

De fleste av oss vasker verken puter eller dyner så ofte som vi burde, men nå vet du i alle fall hvor ofte du egentlig bør vaske dem. En god regel er å vaske dyner på sommeren, mens putene får seg en vask hver gang man skifter sesong.

Bruk sommervarmen når du skal vaske dyner og puter

Når man skal ta den årlige dynevasken anbefaler vi å legge denne til en varm dag midt på sommeren. Det kan nemlig være litt krevende å skulle tørke en dyne, spesielt dersom du ikke har tørketrommel. På sommeren kan du derimot bruke sterk sol i kampen for å få dyna tørr, så ideelt sett bør du henge dyna utendørs på en solrik og litt vindfull dag, så tørker den så raskt som mulig.

Puter er mye enklere å tørke, og vi har tidligere skrevet tips for å tørke puter uten tørketrommel. Disse kan også godt ligge i sommervarmen, men siden de også bør vaskes på andre årstider er det ikke alltid at sola kan gjøre hele jobben for deg.

Les også:

Legg igjen en kommentar