Hvordan vaske dyner

De fleste av oss har dyner i mange år, men vasker dem kanskje ikke like ofte som vi egentlig burde. Eksperter anbefaler at dyner bør vaskes en gang i året!

Dyner bør vaskes i vaskemaskin på 60 grader med lav sentrifugering. Vask dynen alene med et enzymfritt vaskemiddel (som Milo og annen ullvask), så blir den ren og pen. Tørk dynen i tørketrommelen når du er ferdig.

Seng med puter på

Det er med andre ord ikke spesielt vanskelig å vaske en dyne, og så lenge du ikke har for høy sentrifugering eller bruke vanlig vaskemiddel er det meste som en vanlig vask.

Dersom du er flink til å vaske dynen så ofte som du skal vil du kunne øke levetiden til dynen med noen år.

Slik tørker du dyner etter vasken

Når det kommer til tørkingen er det absolutt anbefalt å ha en tørketrommel. Dette er mye enklere enn alternativene, men det finnes noen triks du kan bruke for å tørke dyner uten tørketrommel også.

I tørketrommelen bruker du enten vanlig program eller eget program ment for dyner og puter. Ta dynen ut hver 20. minutter for å riste litt på den slik at innmaten fordeler seg jevnt, og ikke blir liggende som en våt klump langt inne i dynen. Bruk gjerne tørkeballer for å gå litt hjelp til fordelingen av fyll.

Etter at den er tørr kan du sette på kaldluftprogram i tørketrommelen for å fordele fyllet jevnt i dynen.

Om du ikke har tørketrommel bør du legge den årlige dynevasken en varm sommerdag hvor det gjerne er litt vind i lufta slik at den kan lufttørke utendørs. Å la den tørke i sola er den beste måten å sikre at man får en tørr dyne på relativt normal tid.

Alternativet er å henge den opp innendørs på et varmt sted. Her er det viktig å riste og klemme på dynen ganske ofte for å sikre at alt fyllet faktisk tørker. Det kan ta lang tid å tørke dyner som henger til tørk på denne måten, men til slutt blir de jo tørre.

Les også:

Legg igjen en kommentar