Hvordan betale trådløst med bankkortet sitt

Som en følge av covid-pandemien har bruken av trådløs betaling, eller kontaktløs betaling som det også kalles, eksplodert! Det har blitt mye vanligere å bruke denne betalingsformen, og mange butikker ber kundene pent om å betale på denne måten.

For å kunne betale trådløst trenger du to ting; et bankkort med trådløs betaling, og en bankterminal med trådløs betaling. Med disse to tingene på plass kan alle og enhver betale trådløst.

For å bruke trådløs / kontaktløs betaling trenger du bare å legge bankkortet ditt over der hvor symbolet for trådløs betaling er. Da vil de fire grønne prikkene på maskinen gradvis fylles opp, og du må holde kortet der frem til alle er blitt grønne. Når de er grønne kan du gjerne kortet, og godkjenne beløpet.

Det kommer også en pipelyd fra maskinen når det er klart og du kan fjerne kortet ditt. Som regel må man godkjenne beløpet ved å klikke på den grønne knappen på bankterminalen, men noen ganger må man også skrive inn PIN-koden.

Det hele er altså veldig enkelt, men akkurat hvor du må holde kortet spørs på hvilken bankterminal butikken bruker. Hos mange er det slik at du må holde kortet over der hvor skjermen er, mens hos andre holder man det på siden av bankterminalen. Om du er usikker kan du bare spørre de som sitter i kassen, for de vet det sikkert.

Dersom du har et gammelt bankkort som ikke har trådløs betaling kan du bestille et nytt fra banken din. De fleste har derimot kontaktløs betaling på bankkortene sine, for det har vært ganske standard i mange år nå.

Les også: Holder det å klippe gamle bankkort i to? Forklart.

Må man bruke PIN-kode med trådløs betaling?

I utgangspunktet slipper man PIN-kode dersom beløpet er på under 500 kroner. Om det er over 500 kroner må du alltid ha PIN-kode akkurat som om du hadde brukt chippen eller magnetstripen.

Det hender også at man må bruke PIN-koden på mindre beløp. Dette er for å sikre at det er eieren av kortet som faktisk bruker kortet. Dersom du ikke skriver inn PIN-koden når den dukker opp tilfeldig vil den sperres for å handle uten PIN-kode frem til neste gang du skriver riktig PIN.

Er trådløs betaling like sikker som betaling med chip eller strekkode?

Det er mange som frykter at kontaktløse bankkort er mindre trygge enn vanlige bankkort, og de har jo til en viss grad rett.

For det første kan jo personer som finner eller stjeler bankkortet ditt bruke det til å handle småbeløp for under 500 kroner frem til man må bruke PIN-koden. Det kan fort bli et par kjøp på rundt 500 kroner før den sperres det..

For det andre er det mange som er redde for trådløs skimming. I prinsippet handler dette om at svindlere har en slags kortterminal som krever 499 kroner i betaling gjemt et slags sted, og så havner denne i nærheten av lommeboken til folk. Deretter trekkes de for 499 kroner uten å godkjenne det selv.

Det finnes såkalte RFID-blokkere som du kan ha i lommeboka som stopper alt sånt. Det er derimot ikke et veldig utbredt problem her i Norge, så det spørs om man får bruk for det, men hvis man er redd for denne svindelen kan man løse problemet ved å f.eks kjøpe en RFID-blokkerende lommebok.

Les mer: Slik unngår du skimming av kontaktløse bankkort.

Selv om det er noen farer med trådløs betaling er det sjelden at personer faktisk opplever å bli svindlet på denne måten. Så i virkeligheten trenger man sjeldent å bekymre seg over disse tingene, og kan bare «tæppe» så mye man bare måtte ønske.

Denne artikkelen inneholder reklame for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar