Hvem må betale fiskeravgift? Forklart

Det er en del som må betale fiskeravgiften når de skal fiske, og dette er en avgift som skal betales direkte til Miljødirektoratet. Man må altså betale denne i tillegg til eventuelt fiskekort, men fiskeravgiften gjelder årlig.

For enkeltperson koster fiskeravgiften i 2020 272 kroner, mens en hel familie bare trenger å betale 434 kroner til sammen. Det er likevel ikke alle som trenger å betale fiskeravgiften, for det er kun visse personer. Så hvem er det egentlig så må betale fiskeravgiften før de kan fiske?

Du må nødt til å betale fiskeravgiften dersom du skal fiske etter laks, sjøørret eller sjørøye i laksførende vassdrag. I tillegg må man betale en litt dyrere fiskeravgift for å fiske med faststående redskap etter anadrom laksefisk i sjøen. Kun personer over 18 år skal betale fiskeravgiften, så barn kan fiske disse helt gratis.

Om du skal fiske etter andre fisk trenger du altså ikke å betale fiskeravgiften, men det er viktig å huske den om du først er ute etter sjøøret, sjørøye eller laks når du fisker i vassdrag hvor det er laks.

Hvordan betale fiskeravgiften

Man betaler fiskeravgiften direkte til Miljødirektoratet, og det kan gjøres over nett ved å gå til nettsidene deres. Her er det bare å skrive inn navn, adresse og kontaktinformasjon, så betaler man med vanlig bankkort og BankID akkurat som når du handler ting på internett. Når det er gjort får du en kvittering og et referansenummer som bør du ha tilgjengelig for å vise frem i en eventuell kontroll.

Det er også mulig å kjøpe fiskeravgifter som kan videreselges. Det betyr i praksis at instruktører eller andre som tar med folk for å fiske kan selge fiskeravgiften til deg dersom de allerede har en «ledig» fiskeravgift de har betalt.

Husk fiskekort!

Selv om du har betalt fiskeravgiften er det ikke gitt at du kan fiske hvor som helst. Det er fortsatt grunneier som eier rettighetene til fisk i vassdrag, mens alle fritt kan fiske i sjøen uten fiskekort. Det betyr at dersom du skal fiske i et vassdrag hvor det er laks må du betale både fiskeravgift og fiskekort.

Fiskekortet kjøpes direkte fra grunneier, men det har nylig begynt å komme noen gode løsninger for å bestille fiskekort over internett. Les mer om å kjøpe fiskekort i denne artikkelen.

Les også:

Legg igjen en kommentar