Hvordan oppbevare blåskjell riktig

Blåskjell er en av havets mange delikatesser, og på sommeren kan man enten være heldig nok til å finne dem selv, eller kjøpe dem hos en lokal fiskebutikk.

Når man skal spise blåskjell er det viktig å passe på at de er gode, for skjell som har blitt dårlige kan føre til matforgiftning. Det er derfor veldig viktig å lagre blåskjellene riktig uansett om man høster dem selv eller kjøper dem i butikken.

Man skal helst spise blåskjell så ferske som mulig, og som oftest kjøper man levende skjell. De kan faktisk holde seg levende i opptil 10 dager etter at de er høstet, og bør holdes levende frem til de skal brukes. Men hvordan bør man egentlig oppbevare blåskjell?

Levende blåskjell bør oppbevares på lav temperatur, og helst bør de legges på is. Fyll en boks med is og legg blåskjellene over. De må ikke fryses, så ikke legg noe is over skjellene. Dette gir dem en temperatur rett over 0 grader, noe som er helt optimalt. Unngå ting som varme steder og å la dem stå i direkte sollys!

Når levende blåskjell legges på is som dette kan de altså holde seg i mange dager. En god løsning er å kjøpe en ispoporboks med lokk som fylles halvfull av is. Legg i blåskjell over og ta på lokket. Denne isolerer godt nok til at de vil klare seg fint i flere dager om boksen legges i et kjølig sted.

Sjekk at blåskjellene lever

Før man bruker blåskjellene må man sjekke at de lever, og dersom mange er døde er det grunn til å være litt skeptisk til å spise dem.

Det er enkelt å sjekke om blåskjell lever; bare hell litt kaldt vann på dem. Alle levende blåskjell vil lukke seg raskt, mens de som forblir åpne er døde.

Kast alle de dårlige skjellene, og vurder å kaste alle dersom det er mange døde skjell. Smaken fra døde skjell er nemlig ikke spesielt god, og kan spre både smak og lukt til de levende skjellene.

Blåskjell kan lagres i kjøleskap i kort tid

Dersom du ikke har tilgang til is kan blåskjell til nød lagres i kjøleskapet i kort tid. Her snakker vi toppen 24 timer, så de kan stå der over natta hvis det må til.

Les også:

Legg igjen en kommentar