Hvordan oppbevare fersk fisk

Fersk fisk har kort holdbarhet, og dersom den oppbevares feil vil den bli dårlig på rekordtid. Det er heldigvis ikke spesielt vanskelig å oppbevare fersk fisk slik at den kan brukes i et par-tre dager etter at du fanger eller kjøper den.

Fersk fisk skal alltid oppbevares så nært 0 grader som mulig. I kjøleskapet er det typisk rundt 4 grader, noe som vil gi fersk fisk en holdbarhet på omtrent 3-4 dager. Om du får temperaturen ned til 0 grader ved å bygge et kjølerom kan den holde seg i en ukes tid.

Det er også mulig å oppbevare fersk fisk ennå lenger, men da må den fryses ned. Man bør helst fryse ned fisken så fort som mulig etter at man har fisket den, og jo tidligere man gjør dette, jo bedre holder den seg i fryseren.

Fisk til salgs

Slik bygger du et eget kjølerom for fisken

Siden fersk fisk egentlig vil ha noen få grader lavere temperatur enn det er i kjøleskapet kan man løse dette ved å bygge et kjølerom som nærmer seg 0 grader.

Du laget er kjølerom til fersk fisk ved å lage en boks av for eksempel isopor som fylles med isbiter og fisk. Sørg for at det er isbiter eller iselementer i hele boksen utenom akkurat der fisken der. Dette vil gi en temperatur på rundt 0 grader i kjøleboksen, og fisken får noen dager lenger holdbarhet.

Dette kjølerommet gjør at fisken vil holde seg fersk og god lenger, og kan i beste fall øke holdbarheten med 3-4 dager. Fersk fisk har likevel ikke spesielt lang holdbarhet i kjøleskapet, så du bør fortsatt legge den i fryseren hvis du ikke skal spise fisken i løpet av de nærmeste dagene.

Hold fisken kald når du fanger den

Om du fisker et stykka unna der hvor fisken skal oppbevares kan det være nok til at fisken blir halvveis dårlig og får betydelig kortere holdbarhet bare av kjøreturen hjem. Dersom du vil ha lengst mulig holdbarhet på fersk fisk bør du lage et kjølerom i en isoporeske som du tar med deg når du fisker, så kan fisken legges på is noen sekunder etter at den er fanget. Alternativt kan du fylle en slik kjølebag med isbiter for samme effekt.

Dette er åpenbart spesielt viktig på sommeren når man fisker i stekende sol, for da vil varmen fra sola forringe fisken på veldig kort tid.

Noen kjøleskap har ekstra kalde soner som egner seg for fisk

Moderne kjøleskap har noen ganger innebygd kjølerom som er egnet for fisk, skalldyr og andre ting som må oppbevares ekstra kaldt. Disse er typisk som egne luker i toppen av kjøleskapet, og har et ikon av fisk og lignende på døra.

I dette kjølerommet på kjøleskapet er det litt kaldere enn i resten av kjøleskapet, så her kan du trygt legge fersk fisk for å øke holdbarheten med 2-3 dager.

Les også:

Legg igjen en kommentar