Hvor lang holdbarhet har ribbe? Forklart

Det er mange som har som tradisjon å spise ribbe i jula, men i motsetning til hva folk tror kan ikke ribbe bli oppbevart for lenge før den blir dårlig. Kjøttet kan bli dårlig, men aller vanligst er det at fettet harskner litt og setter en dårlig smak på maten. I denne artikkelen skal vi se nærmere på holdbarheten til ribbe i ulike former, så kan du planlegge en jul hvor det i alle fall ikke blir noen problemer med ribba.

Så lenge holder ribbe seg god

Type ribbeHoldbarhet
Fersk ribbe i fryserOpptil 6 måneder
(ofte kortere)
Fersk ribbe i kjøleskap1 – 2 dager
Fersk ribbe i kjøleskap (saltet og preppret)3 – 5 dager
Stekt ribbe oppskåret i kjøleskap2 – 3 dager
Stekt ribbe hel i kjøleskap5 – 7 dager
Sterkt ribbe i fryserAnbefales ikke

Som du ser fra tabellen har fersk ribbe veldig kort holdbarhet i kjøleskapet. Om du kjøper fersk, tint ribbe fra butikken bør du steke den neste dagen eller dagen etter. Ved å salte og preppre ribbe kjøper du deg et par dager ekstra tid.

Heldigvis står det holdbarhetsdato på fersk ribbe på alle pakker her i Norge, så det er ganske enkelt å se om man den klarer å holde seg til julaften.

Det er mange som velger å kjøpe fryst ribbe. Ribbe som er fryst industrielt har god holdbarhet, og kan ligge i opptil et halvår i fryseren før fettet begynner å harskne. Dersom du kjøper fersk ribbe som du selv fryser vil den trolig bli dårlig noen måneder tidligere.

Så lenge før julaften bør du kjøpe ribba

Dersom du ønsker å kjøpe fersk ribbe bør du helst kjøpe den på lillejulaften eller til og med på julaften. Det er derfor ikke så rart at mange velger å kjøpe frossen ribbe, så kan man ha den i fryseren i en god stund før julaften.

Holdbarhet når ribba allerede er stekt

Når ribba er stekt og ferdig kan man gjerne ta vare på restene. Sørg for å oppbevare ribba på riktig måte ved å ha den dekt med aluminiumsfolie i så store stykker som mulig.

Den generelle holdbarheten til ribbe i kjøleskap er ikke spesielt lang, og stykker bør spises de neste få dagene, mens den godt kan stå i 5 – 6 dager dersom det er ett stort stykke som så deles opp.

Som med alt annet vil hvor ofte du åpner og lukker kjøleskapet, hvor jevn temperatur kjøleskapet holder og andre faktorer være med på å avgjøre nøyaktig hvor lenge ribba kan stå. Om du åpnet kjøleskapet dagen lang for å småspise på ribba vil den bli dårlig mye raskere enn om den får stå i fred til den skal gjøre klar for restemat på første juledag.

Les også:

2 kommentarer om “Hvor lang holdbarhet har ribbe? Forklart”

 1. Jeg tilberedte i fjor en ribbe som hadde ligget frossen nesten et år. Den smakte helt fortreffelig. Enten har jeg dårlig smak eller så er dette med tid overdrevet, eller at jeg bare var heldig.

  Svar
  • Hei, Jan.

   Det er jo litt sånn det er med mat som er frossen. Noen harsker raskt, mens andre bruker tid. Dette påvirkes av hvor ofte man åpner fryseren, hvor kald fryseren er, hvor fersk ribba er når man legger den i fryseren og så videre. Så artikkelen er mer en generell guide til omtrent hvor lenge man kan forvente at den skal holde seg. Litt samme som når det står «Best før, men god etter» på maten man kjøper på butikken. Noen ganger er man heldig nok til at den holder seg lenge.

   Og du har nok ikke dårlig smak. Harskt fett merker man raskt 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar