Hvordan kan man sjekke luftkvaliteten der hvor man er? Forklart

Dårlig luftkvalitet kan være direkte skadelig, spesielt om man er i en utsatt gruppe som gravide, eldre, lider av astma, eller de med andre pusteproblemer. Man ser at mange norske byer har problemer med å holde god luftkvalitet, spesielt på vinterhalvåret. Dette har å gjøre med at klimaet forhindrer gasser som for eksempel eksos fra å stige opp i lufta, og når det er minusgrader fungerer på en måte skyene som et slags lokk. Dette fører til dårlig luftkvalitet i byer og steder hvor det er mye biltrafikk eller utslipp fra industri, men på grunn at av været spiller så stor rolle på hvor enkelt gassene slipper opp i atmosfæren, er det store variasjoner i dagskvaliteten på lufta.

Det har i lang tid vært veldig vanskelig å finne ut av hvordan luftkvaliteten er der hvor man skal oppholde seg, men nå har Miljødirektoratet lansert en app som fungerer som en slags værvarsel, bare for luftkvalitet istedenfor vær. 

For å sjekke luftkvaliteten der hvor man er går man til appen for luftkvalitet hos Miljødirektoratet. Klikk deg inn på byen eller området hvor du bor, så får du se både luftkvaliteten akkurat nå, så vel som forventet luftkvalitet 24 timer frem i tid.

På appen kan du enten se status for de største byene med det samme, eller søke om mindre tettsteder og byer. Alle områder i Norge er dekket av appen, inkludert små bygder og andre tettsteder.

Ikke så god luft her akkurat. Foto: DL5MDA / CC BY-SA 3.0.

I likhet med værvarsel kan man også søke opp mindre byer og tettsteder for å få et varsel for luftkvalitet på det stedet. Man ser derimot raskt at små tettsteder har en tendens til å ha god luftkvalitet hele året, så det er først og fremst i byene hvor det er aktuelt å sjekke denne. 

Les mer: Få batteriet på elbilen til å vare lenger på vinteren!

Dersom du er i en gruppe som har problemer med dårlig luftkvalitet kan det være en lur idé å sjekke denne hver morgen før man går ut, og planlegge dagen deretter. Dersom lufta er dårlig kan det vært smart å holde seg så mye inne som mulig, og heller flytte på planer for å unngå å bli syk av den dårlige lufta. 

Miljødirektoratet sier de håper å få integrert varsel om luftkvalitet inn på Yr.no i fremtiden, så trolig kan vi sjekke denne samtidig som vi sjekker været om ikke så lenge.

Les også:

Legg igjen en kommentar