Hvordan få batteriet på elbiler til å vare lenger om vinteren

Det er en kjent sak at batterier på elbiler har redusert kapasitet når det er kaldt ute, og generelt sett får man omtrent 20 – 30 % mindre rekkevidde på kjøringen når temperaturen har kommet under frysepunktet. Det er ikke mulig å få batterier som er like gode om vinteren som de er om sommeren, men det er noen gode tips og triks man kan bruke for å gjøre overgangen så smertefri som mulig, og få batteriet til å få bedre rekkevidde enn det i utgangspunktet har om man kjører som vanlig på vinteren.

Foto: Raneko2 / CC BY-SA 4.0.

Bruk «riktig» varme i bilen

En stor del av problemet med at man går fort tom for strøm på elbiler på vinteren har å gjøre med at mange bruker veldig mye strøm på oppvarming av og i bilen. Varmeapparatet i bilen er den aller største energityven, men ofte kan man få en behagelig kjøreopplevelse ved å endre måten man holder seg varm på. Både setevarmer og rattvarmer er nemlig mye mer energieffektive, og med disse to på kan man fort føle seg god og varm når man kjører selv om varmeapparatet er avslått.

Om man virkelig vil varme bilen bør man begynne å gjøre dette før man kobler fra laderen. De fleste elbiler tilbyr muligheten til å varme opp bilen med forvarming, og man bør gjøre klar dette mens bilen er koblet til strømnettet, så slipper man å bruke mye energi på å få motoren og kupeen varm når man først er ute på veien. Dette varmer dessuten opp batteriet, noe som er med på å gi det bedre kapasitet.

Les også: Kan man lade elbil i tordenvær? Forklart.

Kjør smart

Man kan spare mye strøm på å kjøre på en smart måte, og det viktigste man kan gjøre er å ha god flyt. Det vil si at man verken gasser eller bremser veldig mye, men har en jevn og god fart hele tiden. Det er ingen ting som krever så mye strøm som å starte bilen etter et fullt stopp, så disse bør man prøve å unngå ved å for eksempel bremse ned i god tid når man ser forgjengere slik at man heller kan kjøre i et rolig tempo istedenfor å stoppe helt.

Kjøreforholdene har også mye å si, for batteriet tappes mye raskere når det er slaps og andre forhold som gir ujevnt underlag. Det er jo ikke stort man kan gjøre med det når man må ut og kjøre i slaps, men det er jo greit å være klar over at man bruker mer strøm på disse dagene.

Ellers bør man unngå å kjøre veldig fort, for høy fart på motorveier er en skikkelig strømtyv, spesielt på vinterhalvåret når batterikapasiteten er svekket.

Les også:

Legg igjen en kommentar