Hvordan sjekke om et batteri er tomt eller fullt

De fleste batterier ser helt like ut uavhengig av om de er fulladede og klare til bruk, eller om de er ferdig brukt og ikke lenger fungerer. Dersom du er uheldig nok til å blande sammen ubrukte og brukte batterier er det et sjansespill neste gang du skal bytte batterier i fjernkontroller eller på andre dingser som fortsatt bruker vanlige AA eller AAA-batterier, men faktisk finnes det et veldig enkelt triks for å sjekke om det er strøm igjen på batteriet.

For å sjekke om et batteri er fullt eller tomt må du finne deg et flatt underlag. Det går helt fint med et gulv eller et bord. Alt du må gjøre er å slippe batteriet fra 3-4 centimeters høyde med den flate siden (den negativt ladde polen) ned. Nå skjer det én av to ting; batteriet faller tungt ned og blir stående, eller så spretter batteriet litt før det faller.

Les mer: Er det forskjell på dyre eller billige batterier? Forklart!

Dersom batteriet faller ned med et dunk er det fulladet, eller så godt som. Batteriet blir gjerne stående, men ikke alltid.

Om batteriet derimot spretter litt før det faller ned er det utladet eller nesten tomt. Lyden er også ikke like tung som hos et nytt batteri.

Foto: MrDolomite / CC BY-SA 3.0.

Det høres kanskje litt vanskelig ut, men prøv det selv, så ser du at det er veldig enkelt å se om det er strøm igjen på batteriet eller ikke. Med den nye kunnskapen er det bare å sjekke alle batterier du kommer over, så trenger du aldri å kaste fulle batterier «for å være på den sikre siden» neste gang du er usikker.

Les også: Slik får du batterier på elbiler til å vare lenger om vinteren.

Merk at dette trikset kun fungerer på alkaliske batterier. Dette er vanlige engangsbatterier i AA-, eller AAA-størrelse som selges i alle dagligvareforhandlere i Norge. Det vil ikke fungere på 9V-batterier, oppladbare AA/AAA-batterier eller bilbatterier.

Grunnen til at dette trikset fungerer for å avgjøre hvor mye strøm som er igjen på batteriene, er at nye batterier har noen flytende kjemikalier i seg. Disse vil omdannes til gass og et fast stoff etter hvert som den elektriske reaksjonen i batteriet skjer, og dette gjør batteriet lettere samtidig som det får bedre sprett.

Les også:

Legg igjen en kommentar