Hvordan oppbevare batterier

De fleste av oss har mange ulike ting rundt om i huset som trenger batteriet i ulike størrelser, selv om AA eller AAA stort sett er mest vanlig. Det kan være fornuftig å ha et lite lager med batterier liggende et sted i hjemmet, så har man det liggende klart til barnelekene slutter å fungere, eller når røykvarsleren begynner å pipe for å si ifra at den trenger nye batterier.

Det er derimot ikke slik at batterier har evig holdbarhetstid. De vil nemlig ha en evig selvutladning som gjør at de over tid vil ha mindre strøm i seg. Så hvordan skal man oppbevare batterier for å unngå at de tappes for strøm?

For å gi batterier best mulig levetid før man bruker dem må man oppbevare batterier kaldt. For de fleste er det best å ha batteriene liggende i kjøleskapet. Aller helst bør batteriene få ligge i uåpnet originalemballasje, men en lukket, lufttett boks fungerer også godt. Her vil de ha minst grad av utladning, og dermed ha mest mulig strøm til overs når du skal bruke dem.

Grunnen til at batteriene bør oppbevares i kjøleskapet er enkelt nok at de har mindre utladning når de oppbevares kaldt. Den naturlige utladningen er nemlig en kjemisk prosess som er avhengig av temperatur, og jo varmere det ligger, jo mer lades det ut naturlig. Kjøleskap holder typisk rundt 4 grader, så det er perfekt for å oppbevare batterier i.

Les også: Er det forskjell på billige og dyre batterier? Forklart.

Frysere blir derimot for kaldt igjen, og kan skade batteriet, så ikke legg batterier i fryseren for å få det til å holde seg lenger.

Grunnen til at man bør ha det i originalemballasje eller en lukket boks har med å gjøre at dette stopper fuktighet fra å komme inn i batteriet. Dette kan nemlig i verste fall være med på å stoppe batteriet fra å fungere, selv om det sjeldent blir helt ødelagt. Men ha en egen, tørr boks til batteriene i kjøleskapet, så holder de seg lenge!

Les også: Slik sjekker du om batteriet er fulladet eller tomt.

Hvordan oppbevare brukte batterier

Brukte batterier skal oppbevares i en egen plastpose eller en lukket boks, og man bør sette en liten teipbit over polene for å unngå at de kortslutter mens de ligger i boksen eller posen. Deretter er det bare å ta dem med deg til en butikk som selger batterier for å kaste dem igjen.

Les også:

Legg igjen en kommentar