Hvordan fjerne mugg fra vinduskarmer

Det er veldig vanlig å oppleve små, sorte prikker eller flekker i vinduskarmen, spesielt på vinterhalvåret. Dette er små muggflekker, og nesten alle norske boliger har potensiale for å få slike muggflekker i vinduskarmen. Denne typen mugg kommer av for dårlig luftig inne i boligen, og dette er også grunnen til at det er mer vanlig å finne muggen om vinteren. Da er vi nemlig ikke gode nok til å lufte ut boligen, og fukten som er i lufta vil samle seg i kaldere områder, som for eksempel ved vinduet.

Dersom du oppdager mugg i vinduskarmen betyr det altså rett og slett at du har for mye fukt i boligen din. Problemet kan i utgangspunktet ganske enkelt løses ved å lufte oftere. Åpne et vindu i 10 – 15 minutter hver dag, så pleier det å være nok for å fjerne overskuddsfukt i huset.

Alle som dusjer ofte, koker mye mat, tørker tøy eller trener innendørs vil oppleve større ansamlinger av fukt i lufta enn de som ikke gjør dette i like stor grad. Det vil derfor være noen som har mye større problemer med fukt og muggsopp i vinduskarmer enn andre, og det er altså hva man gjør som skaper problemet, ikke hvordan boligen er utformet.

Jo mer du gjør for å skape fukt i lufta i boligen, jo viktigere er at du får deg gode rutiner for å lufte ut av boligen. Husk at til tross for hva mange tror mister man ikke all verdens varme ved å lufte ut den gode og varme lufta, for det meste av varmen i boligen sitter faktisk i vegger og møbler. Det betyr at det jevnt over går veldig raskt å varme opp boligen igjen etter at man lufter ut, selv midt på vinteren.

Med gode lufterutiner kan man enkelt unngå å få mer mugg i vinduskarmen. Men hvordan skal man gå frem for å fjerne muggen som allerede er der?

For å fjerne mugg fra vinduskarmen er det bare å finne frem en mikrofiberklut, en bøtte vann, og vanlig vaskesåpe. Gni vekk all muggsoppen du klarer! Det kan ta litt tid å få vekk alt. Dersom det har ligget der i noen uker kan det dessuten ha satt seg i treverket, og da vil du aldri klare å vaske vekk hele greia. Istedenfor må man bruke sandpapir for å slipe vekk det siste laget med muggsopp.

Det er som oftest ganske enkelt å slipe vekk all muggsoppen med litt sandpapir, og når alle flekkene er borte er all muggsoppen vekk. Derfra er det bare å bli litt flinkere til å lufte jevnlig for å unngå at det kommer nye svarte prikker i vinduskarmen.

Alternativ fjerning av mugg i vinduskarmer: bruk en muggspray

Et alternativ til å vaske vekk muggsoppen fra vinduskarmen og fjerne restene med sandpapir er å bruke en muggspray. Disse muggsprayene er et slags vaskemiddel som er mugg- og algedrepende, så de skryter på seg å drepe muggen også. Man kan fint prøve en slik muggspray, men selv med en god muggspray er det mange som opplever at de må ty til litt sandpapir for å fjerne alle flekkene, siden denne sitter godt inne i treverket.

Det er for øvrig verdt å merke seg at selv om de dreper muggsoppen i vinduskarmen er det ingen garanti for at det ikke kommer ny muggsopp hvis man ikke tar tak i luftingen. Det er nemlig muggsoppsporer overalt i luften, så det kommer raskt et nytt angrep av sorte flekker i vinduskarmen dersom du ikke begynner å ta luftingen mer alvorlig.

Muggspray kan kjøpes på butikker som selger vaskeutstyr og ting til boligen, og er ikke spesielt vanskelig å få tak i.

Ikke la muggsoppen få være i fred!

For mange kan man tenke at skitt samma, hva gjør det vel om det er litt sorte flekker i vinduskarmen? Ikke bare er det stygt, men over tid kan det også bli helseskadelig, for det er ikke noe bra å bo i en bolig med muggsopp verken i vinduskarmen eller andre steder.

Dersom man ikke jevnlig fjerner muggsopp fra vinduskarmen vil den gradvis få bedre feste nede i selve treverket. Til slutt vil dette føre til at muggsoppen sitter så dypt i treverket at man ikke lenger kan pusse den vekk, og må bytte ut hele vinduskarmen eller til og med hele vinduet.

Det er derfor veldig viktig å vaske bort muggsopp jevnlig, og virkelig ta til seg at man må jobbe for å redusere hvor mye fukt man har i leiligheten sin.

Les også:

Legg igjen en kommentar