Hvordan unngå muggsopp på klær og tekstiler

Muggsopp er et stort problem for de som sliter med fuktskader, men om du er uheldig kan også klær og tekstiler bli angrepet av muggsoppen. Dersom det skjer kan du være heldig nok til å klare å vaske det vekk, men i visse tilfeller vil også stoffet være ødelagt for alltid.

Derfor er det jo fornuftig å unngå å få muggsopp på klær og tekstiler til å begynne ned, og det er noen enkle triks man kan benytte seg av for å unngå dette.

Heng opp klærne med en gang vaskemaskinen er ferdig

Når man vasker klær eller andre tekstiler i vaskemaskinen bør man være rask med å henge de opp til tørk. Helst bør dette gjøres innen 20 minutter etter at vasken er ferdig. Det skal litt til før det blir full spredning av muggsopp i vaskemaskinen, men det er ofte her en infeksjon kan starte.

Unngå for all del å la klærne ligge våte i vaskemaskinen i flere dager, for dette er med på å skade klærne i tillegg til at de vil lukte surt. Ligger de for lenge skal du heller ikke se bort ifra at muggsoppen så smått begynner å feste seg på klærne.

Alltid la vått tøy tørke

Om du har våte klær, kluter eller lignende bør de alltid henges opp til tørk, selv om de snart skal vaskes i vaskemaskina. Fuktige klær som blir liggende en stund er nemlig perfekt for muggsopp, og det er typisk dette som faktisk gir muggsopp i tekstilene til folk. Plutselig glemmer man å legge ved den våte tingen i neste vask, og før man vet ordet av det har den ligget fuktig en stund, og fått muggsopp.

Så heng opp alt som er vått eller fuktig uansett!

Les også: Hvordan vaske bort muggsopp fra stoff? Forklart.

Unngå for høy luftfuktighet i rom med tekstiler og klær

Dersom du tørker klær på et tørkestativ i et lite rom kan faktisk luftfuktigheten bli høy nok til at du kan få problemer med muggsopp. Så sørg for å lufte godt når du tørker klær slik at den fuktige lufta forsvinner.

Ikke legg inn fuktige klær i skap eller skuffer

Dette er kanskje det største problemet som fører til muggsopp på klær. Noen ganger tror man at klesvasken er helt tørr, men så viser det seg at en del av plagget eller tekstilen fortsatt er litt fuktig. Om den så havner i en skuff eller et skap hvor den ligger fuktig i flere uker er man nesten garantert at det blir muggsopp på den.

Så vent alltid til klesvasken er helt tørr før du tar den inn i skap og skuffer, så slipper du dette problemet. Her er det bedre å være på den sikre siden og la klærne henge litt ekstra enn å gå på en smell, så ta deg god tid når du først tørker klær.

Aldri glem våte klær i poser eller lignende

Et annet stort problem som en del får er at de rett og slett glemmer våte klær i bæreposer og sånt. Det er ikke uvanlig at man slenger badeklær og badehåndklær i en bærepose når man har vært på stranda, for så å legge denne posen i bilen. Om man er litt uoppmerksom kan man helt glemme igjen denne posen, og når man først oppdager den etter noen dager (eller kanskje til og med uker) er klærne og håndklærne proppfulle av muggsopp. Så unngå for all del å glemme våte eller fuktige klær i en plastpose, for her vil de aldri tørke av seg selv!

Les også:

Legg igjen en kommentar