Kan man lade elbil i tordenvær? Forklart!

De fleste er sikkert godt klar over at lynnedslag kan skade finelektronikk som TV-er, PC-skjermer og lignende dersom lynet slår ned i boligen eller nabolaget ditt, men det er langt ifra alle som er like sikre på hva som gjelder for å lade elbilen når det lader. Så, er det mulig å lade elbilen når det er tordenvær ute?

Svaret er at det sterkt frarådes å lade elbilen mens det tordner og lyner ute. Det er litt usikkerhet rundt hvorvidt det kan ødelegge selve batteriet, men det er ingen tvil om at det kan ødelegge mye annen elektronikk i elbilen.

Lader en Tesla

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap har fortalt at de har vært i kontakt med en rekke personer som har fått skader på elbilen som følge av at den sto i laderen når det var tordenvær.

Les også: Er det farlig å bade i tordenvær? Forklart.

De fleste skadene kom av indirekte nedslag, noe som betyr at det slår ned i nærheten av laderen, så blir det overspenning på strømnettverket. Dette er mindre farlig enn et direkte nedslag mot laderen, men kan fortsatt gjøre enorm skade på finelektronikken i elbilen.

Svaret er derfor at man aldri bør lade elbilen i tordenvær så langt det lar seg gjøre. Du har en risiko for at hele det elektriske systemet i elbilen går i stykker, og kan risikere enorme fakturaer fra bilverkstedet om det hele må byttes ut!

Det er jevnt over mye tryggere å lade elbilen med en egen hjemmelader istedenfor en vanlig stikkontakt, da dette i alle fall begrenser risikoen for brann dersom det slår ned mens du lager.

Elbilen kan bli skadet selv med overspenningsvern

De fleste hjemmeladere har overspenningsvern som skal beskytte mot lynnedslag og andre strømfeil, men disse har ingen garanti for at bilen ikke blir skadet dersom det slår ned i nabolaget når du lader elbilen. For selv med overspenningsvern er det en risiko for at bilens elektronikk tar skade ved et lynnedslag, så det er ikke anbefalt å lade i tordenvær selv med overspenningsvern.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar