Pris for å lade elbil forklart

Det er ingen tvil om at det er mye billigere å kjøre elbil enn både bensin- og dieselbil, men hvor mye billigere er det egentlig? I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det koster for å lade en elbil, og hvor mye du må betale for å gå fra tomt batteri til «full tank» på ulike bilmodeller.

Ladeprisen for elbil på ladere i private hjem er gjennomsnittlig ca. 1kr på kWh, men avhenger av strømprisen. Å lade på ladestajoner koster mellom 2,50 kr til 5 kr per kWh.

Å fullade en Tesla med 100 kWh batteri koster ca. 100 kr hjemme, og 300 kr på ladestasjon (3kr/kWh), mens Nissan Leaf eller Kia Soul koster 30 kr hjemme og 90 kr på ladestasjon.

Disse priseksemplene er kun eksempler, for når du lader elbilen din hjemme vil du betale den faktiske strømprisen som er akkurat da. Det betyr at det er billigere å lade elbilen om sommeren, og dyrere midt på vinteren. Samtidig er det også dyrere å lade elbilen når mange bruker strøm, så det kan være fornuftig å lade elbilen på natta.

Hvis du lader elbilen mye hjemme anbefales det å investere i en god ladestasjon som lar deg lade på en brannsikker på måte.

Tesla som lader

Ved å bytte til et billigere strømselskap gjør du også ladingen av elbilen din billigere.

Prisene for å lade på en ladestasjon er også selvsagt varierende. De svinger ikke like mye som prisene for diesel og bensin, men kan fortsatt variere den del. En pris på mellom 2,50 og 3 kr per kWh er standard hos de aller fleste ladestasjoner her i Norge.

Vi anbefaler å følge med på prisen du betaler for å lade, for det er eksempler på ladestasjoner (som f.eks Ionity) hvor ladeprisen er på over 8 kWh, og dermed omtrent dobbelt så dyrt som den neste dyreste (Circle K med sine 4,99 kr per kWh).

Å lade på Tesla sine egne ladestasjoner koster 2,57 kr per kWh, så dette er ganske billig sammenlignet med andre ladestasjoner.

Beregn 2 kroner per mil

En generell huskeregel for elbiler som lades hjemme er at det koster omtrent 2 kroner per mil du kjører. Så hvis du lader den hjemme og kjører til jobb hver dag kan du enkelt beregne hvor mye det koster å lade bilen din per måned og prer år.

Gjennomsnittlige nordmenn kjører 4 mil hver dag, og har da en daglig kostnad på 8 kroner dagen, eller rett under 3 000 kroner i året.

Til sammenligning koster en bil som bruker bensin omtrent 8 til 10 kroner per mil. Da ligger den årlige drivstoffkostnaden på 12 000 kroner istedenfor 3 000 kroner med elbil. Så det blir fort penger spart av å lade.

Om du stort sett lader på ladestasjoner er det ikke så stor forskjell mellom å kjøre elbil (9 000 kroner per år) som å kjøre en vanlig bensinbil (12 000 kroner per år).

Hurtiglading er dyrere

Å bruke en hurtiglader på en ladestasjon koster gjerne mye mer enn vanlige ladere. Her kan du faktis måtte betale så mye som 4,50 kroner per kWh. Det er nesten fem ganger så mye som gjennomsnittsprisen for å lade bilen hjemme, og betydelig dyrere enn å bruke vanlig lader.

Med en strømpris på 4,50 kr per kWh vil en «full tank» på en 100 kWh Tesla koste 450 kroner, mens en Nissan Leaf eller Kia Soul koster 135 kroner. Dette er jo betraktelig mer enn de 30 kronene Nissan/Kia-en ville kostet å lade full hjemme.

Smartlading gjør ladingen av elbil aller billigst

Det finnes flere elbilladere til privat bruk som har såkalt smartlader. Disse kan lade elbilen din på det aller beste tidspunktet. I praksis vil det si at smartladeren hele tiden følger med på når det er billigst strøm, og lader når du får en ekstra god pris.

Med en smartlader får du strømmen så billig som mulig, men du kan jo selvsagt sette den til å garantere fullt batteri når du står opp på morgenen. I praksis vil den som regel lade mesteparten av batteriet rundt 2-3 på natten, for da pleier ofte strømmen å være veldig billig.

Alle priser er hentet i mai 2020, og kan selvsagt endre seg. Artikkelen inneholder reklame for Tjenstetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar