Hvordan skålde mandler

Det er mange oppskrifter hvor man må bruke skåldede mandler, som for eksempel når du skal lage kransekake, kanelstenger eller vaniljekranser. Men da må man jo vite hvordan man skålder mandler riktig, og dette er heldigvis veldig enkelt.

For å skålde mandler må du koke opp en kjele med vann. Når vannet koker tar du den av platen og legger i mandlene. Vent 10 – 15 minutter før du tar dem opp. «Klem» på mandlene slik at de smetter av skallet, og legg mandlene til tørk på et tørt kjøkkenhåndklede. Vend de omtrent hver 12 time i ca. 2-3 dager, så er de tørre og klare.

Kjelen du velger bør være romslig, og det bær være mye vann per mandel. Så ta gjerne den største gryta som du fyller med vann, selv om du bare skal skålde 100g mandler. Jo mer vann, jo mer jevn holder temperaturen seg i vannet, og jo bedre resultat får du.

Mandel

Når du har skåldet mandlene kan du bruke disse til å lage mandelmelk, kransekake, marsipan, mandelmel, makroner eller andre godsaker.

Det er viktig at mandlene er skikkelig tørre før du bruker dem til bakst som kransekake. Som regel tar dette rundt 2 til 3 døgn, men om du legger dem på et varmt og lunt sted kan de være tørre nok allerede etter 24 timers tid. Men det er bedre å la de ligge litt for lenge enn litt for kort.

Pass på at vannet ikke koker når du skålder mandler

Som forklart ovenfor skal man først koke opp vannet, og deretter ta kjelen vekk fra platen før man putter i mandlene. Grunnen er nemlig at mandlene vil bli veldig seige om de skåldes i kokende vann, så det er mye bedre å skålde dem i vann som er rett under koketemperatur.

Det er også mulig å bruke vannkoker for å skålde mandler. Legg mandlene i en kjele, kok opp noen liter vann, og hell de over mandlene. Da får du vann som er rett under koketemperatur raskt og enkelt.

Slik tørker du skåldede mandler raskt

Når man skal tørke skåldede mandler bør du se etter et sted hvor det er godt og varmt. Luftfuktigheten bør være lav, så badet er generelt sett et dårlig alternativ selv om det ofte er varmt der.

Ofte er kjøkkenbenken det greieste valget. Legg de gjerne under et lysrør eller lignende som skaper litt varme, så tørker de raskt.

Snu de minst hver 12 time, men det er også mulig å snu dem oftere hvis du vil ha dem til å tørke raskere. Bare vær obs på at de må tørke omtrent like lenge på begge sider.

Hvis du vil tørke de skåldede mandlene veldig raskt legger du dem utover et brett i stekeovnen. Ha varmluft med 70 – 100 grader, og la de stå i 30 til 40 minutter. Døren må stå på gløtt. Hvis de begynner å bli litt gule eller se stekt ut har de stått for lenge!

Det finnes ferdig skåldede mandler til salgs

Det er jo slik at det tar minst 24 timer for mandlene å tørke, og det er under perfekte tørkeforhold. Så hvis du skal ha klar en kransekake til dagen etterpå har du et problem hvis du ikke begynte å skålde mandler god tid i forveien.

Hvis du er litt sent ute er det viktig å være klar over at mange dagligvarebutikker selger ferdig skåldede mandler. Disse er kanskje ikke like gode i smaken som når du skålder dem selv, men det fungerer stort sett godt nok. Så det er absolutt mulig å få kjøpt ferdig skåldede mandler hvis du ønsker det.

Det er mulig å skålde mandler i mikroen

Hvis du trenger å skålde mandler på rekordtid er det mikrobølgeovnen som er veien å gå. Her kan du fylle et lite glass med vann, legge noen mandler i, og sette på full guffe i omtrent ett minutt. Da er mandlene skåldet og klare.

Dette er best hvis du trenger noen få mandler til å gjemme i grøten i jula, for smaken blir dessverre ikke like god som når du skålder på den skikkelige måten med kjele og vann. Så ikke bruk mikroen for å skålde mandler til marsipan, kransekake eller makroner, men kun hvis du trenger det til å gjemme i grøten eller lignende.

De skåldede mandlene fra mikroen smaker helt OK, så det er ikke noe galt med dem, men man vil merke forskjell når man bruker dem til å lage bakst med.

Les også:

Legg igjen en kommentar