Hvordan lage eget mandelmel

Mandelmel er i vinden som aldri før, og det er mange grunner til å gå for mandelmel fremfor vanligere typer mel som hvetemel eller rugmel. For alle med cøliaki eller glutenallergi er mandelmel gjerne en ting man har stående i skapet, da det kan brukes til mange typer bakst helt uten å ha gluten eller hvete i seg. For øvrig er mandelmel sett på som en veldig sunn type mel som kan lage bakst som er mye sunnere enn om den samme baksten lages med vanlig hvetemel.

Det er mulig å få tak i mandelmel både på vanlige dagligvarebutikker, samt på helsekostbutikker på fysisk og på nett, men prislappen er en helt annen enn på vanlig mel. Av den grunn er det mange som velger å lage eget mandelmel, så slipper man å punge ut med store summer for et slikt spesialmel som det mandelmel er.

Les også: Hvordan lage egen mandelmelk.

Det er ikke spesielt krevende å lage eget mandelmel, men det krever at man har en mandelkvern for å være effektiv. Disse finnes i både manuelle og elektriske, og vi anbefaler gjerne en elektrisk kvern, spesielt om du har tenkt å lage en del en del mel. Denne koster gjerne rundt 500 kr i innkjøp, men når man først har den kan man lage så mye mandelmel man vil i mange år fremover.

I prinsippet er det ekstremt enkelt å lage mandelmel selv. Alt du trenger å gjøre er å kjøre mandelmelet i mandelkvernet. Når det er ferdig kvernet er det finkornet, og klart til å brukes i baksten. Noen velger å skålde mandlene for å fjerne skallet før de kverner mandlene, og dette er jo en mulighet.

Husk derimot at veldig mange av de gode næringsstoffene i mandler ligger i skallet, så avskallet mandelmel vil være betydelig mindre sunt enn mandelmel laget med skallet på.

Å fjerne skallet fra mandlene er også tidskrevende. Selve skåldingen går fort, men man må gjerne la dem tørke i noen dager før man kan fortsette med å kverne dem. Det er viktig at de er helt tørre før de kvernes, så de må derfor gjerne tørke i 48 timers tid.

Om du ikke har tilgang eller mulighet til å kjøpe mandelkvern kan du prøve å bruke en mixer av et slag. Dette gir kanskje ikke like finkornet mel som når man bruker kvern, men det fungerer helt greit om man har litt tålmodighet.

Dersom du ikke bruker alt mandelmelet med det samme bør det stå i en lufttett boks i kjøleskapet.

For noen er det litt vel mye styr å lage hjemmelaget mandelmel, men om man har tid er det en koselig prosess som gir et produkt med mye smak.

Hvorfor bruke mandelmel?

Som nevnt til å begynne med er mandelmel genialt for alle som vil ha mel uten å få i seg hvete eller gluten, men det er også godt for alle andre. Mandler er svært rike på fiber, umettet fett, E-vitamin og magnesium, så det er et veldig sunt alternativ sammenlignet med andre typer mel.

Hvor lang holdbarhet har hjemmelaget mandelemel?

Når man først har laget eget, hjemmelaget mandelmel bør man oppbevare det i en lufttett boks i kjøleskapet dersom man ikke bruker det samme dag. Under riktige forhold har hjemmelaget mandelmel lang holdbarhet, men det vil på et punkt bli harskt. Som regel går det veldig fint om det ligger der i noen få uker, men det spørs også en del på hvor ofte kjøleskapet åpnes og sånt.

Dersom man kjøper mandelmel i pose vil dette ha en lenger holdbarhet enn hjemmelaget mandelmel, spesielt om posen får stå uåpnet.

Det er også mulig å kjøpe mandelmel

Dersom du ikke gidder styret med å lage eget mandelmel hjemme kan du vurdere om det er like så godt å kjøpe mandelmel isteden. Man kan for eksempel få en pakke på 500g for omtrent 200 kroner hos Bodystore. Det blir jo litt dyrere enn å lage eget mandelmel, men om du bare vil ha litt mandelmel stående til å brukes innimellom er det jo et godt alternativ.

Denne artikkelen inneholder annonser for Bodystore.

Les også:

En kommentar om “Hvordan lage eget mandelmel”

Legg igjen en kommentar