Hvordan lage mandelmelk selv

Mandelmelk er en fin erstatning for vanlig melk, og er helt egnet for veganere, de med laktoseintoleranse og de som bare vil prøve noe nytt. Melk laget av mandler inneholder nemlig verken kolesterol eller laktose, og er en veldig sunn type melk. Den kan brukes omtrent på samme måte som vanlig melk, selv om smaken er litt annerledes. Mange liker å drikke den ren, men den kan fint brukes i gryter, til bakst eller til annen matlaging også.

Det er faktisk veldig enkelt å lage sin egen mandelmelk, og det eneste du trenger å kjøpe inn er mandler. Du bør beregne 250g til ca. halvannen liter mandelmelk. I tillegg trenger du vann og litt salt, men de har de fleste allerede hjemme.

Les også: Slik lager du mandelmel.

For å lage mandelmelk må du først gi mandlene en skyll før du kan legge de i lunket vann for å få de bløte. Fyll en beholder med vann og ta en klype salt og så mye mandler som du vil opp i. Her skal de stå så lenge du gidder, og alt over én time er bra. De fleste liker å legge mandlene til bløtlegging på kvelden, så er de klare til å bli til mandelmelk neste morgen. Jo fuktigere mandlene blir, jo mer næringsrike blir de ettersom stivelsen brytes ned av vannet.

Når mandlene er ferdig bløtet legger du de over i en blender, og måler opp 1L vann per 250g med mandler. Dette gir som sagt ca. halvannen liter med mandelmelk. Tilsett også en klype salt per 250g mandler.

Nå er det bare å blende alt sammen, og dette steget kan ta en stund med mindre du har en god blender. En god blender kan derimot gjøre det på 20-30 sekunder, og klarer å løse opp alle nøttene i vannet. En litt dårligere blender gir nok litt fyllmasse som legger seg på bunnen, og da bør du bruke et kaffefilter for å sile ut disse bitene.

Mandelmelka er nå ferdig og klar til bruk, og kan drikkes. Man kan også røre inn smakstilsetninger hvis man synes vanlig mandelmelk blir litt stram i smaken, og kanel, kakao og vanilje er vanlige smaker å tilsette i mandelmelka. Det er også mulig å gjøre den litt søtere ved å bruke honning eller et par dadler. Her må man nesten bare prøve seg litt frem for å finne ut hva man liker.

På dette punktet er mandelmelka klar til å drikkes, men den tåler også å stå lagret en god stund i kjøleskap.

Les også:

Legg igjen en kommentar