Hvordan lage mandelsmør

Mandelsmør er en relativt ukjent type pålegg her i Norge, men det er mye brukt i utlandet. Om du allerede er kjent med peanøttsmør er mandelsmør mye av det samme, men hakket sunnere. Mandelsmør inneholder nemlig veldig mye næringsstoffer, har mye godt fett i seg, og smaker veldig godt.

Vi kan anbefale alle å prøve et par brødskiver med mandelsmør for å teste om det er noe de liker, og det anbefales sterkt å lage sitt eget mandelsmør istedenfor å kjøpe en ferdig boks på butikken.

Det er ganske enkelt å lage sitt eget mandelsmør. Start med å måle opp 500 gram med mandler og legg disse jevnt utover en stekeplate. Disse skal så stekes på 180 grader i ti minutters tid. Ta de ut og la de kjøle seg ned til romtemperatur.

Når mandlene er ferdig nedkjølt kverner du dem sammen til et slags smør ved å bruke en stavmikser, foodprosessor, blender eller lignende. Tilsett omtrent 3 teskjeer med salt underveis for å gi mandelsmøret mer smak.

Les også: Hvordan lage mandelmelk.

Å blende mandlene om til mandelsmør tar alt fra 3-4 minutter med en kraftig maskin til omtrent 20 minutter med en dårligere maskin. Du skal fortsette helt til fettet skiller seg fra mandlene, og så litt til. Det betyr at du skal fortsette å blende eller mikse i en stund etter at det har blitt en finkornet masse.

Om masse setter seg fast i kantene bør det dyttes ned til resten av nøttene igjen.

Når det har fått omtrent samme konsistens som peanøttsmør er det ferdig, og du kan ta det rett på brødskiva! Du kan også legge det i et glass og la det stå i et skap. Det har holdbarhet på minst to ukers tid, men det inneholder jo en del fett som kan harskne, så det anbefales å bruke det opp innen rimelig tid.

Mandelsmøret kan sikkert få lenger holdbarhetstid om du legger det i kjøleskapet, men problemet er bare at det er veldig hardt når det er kaldt, så det er vanskelig å smøre på brødskiver. Men om du for eksempel lager flere glass samtidig kan du jo legge ett i kjøleskapet mens du spiser av det andre som står i et vanlig skap i mellomtiden.

Les også: Hvordan lage mandelmel.

Blir det bare smuler, og ikke mandelsmør?

Noen opplever at mandelsmøret rett og slett ikke vil bli til etter at det har blitt smuler. Da kommer problemet av at du rett og slett ikke har sterkt nok utstyr, og det klarer ikke å skille fettet/oljen fra nøttene. Så om du bare kverner i lang tid uten å få til mandelsmør er det trolig ikke annet du kan gjøre enn å kjøpe kraftigere utstyr.

Les også:

Legg igjen en kommentar