Forskjell på smør og margarin forklart

Når man er på butikken er det ikke alltid så lett å se forskjell på smør og margarin. Disse to produktene ser stort sett kliss like ut, står i samme kjølehylle, og det er ikke umiddelbart enkelt å skjønne hva som er forskjellen mellom smør og margarin.

Den store forskjellen mellom smør og margarin er at smør er et meieriprodukt som inneholder nesten kun melkefett, mens margarin er en blanding av plantebasert olje, animalsk fett og vann. Sistnevnte har også betydelig mindre mettet fett, og er derfor mye sunnere.

Margarin kan komme med mange ulike blandingsforhold. Dette gjør at det finnes nesten flytende margarin som er enkelt å smøre på brødskiver (ved å ha mye olje og vann), samtidig som det finnes margarin som er ganske hardt (ved å ha mye animalsk fett).

Det finnes også veganske typer margarin som kun er laget av planteolje og vann. Disse er typisk veldig myke.

Smør og margarin – hva er egentlig forskjellen?

Hva er sunnest av margarin og smør?

Margarin er uten tvil mye sunnere enn smør. Smør er stort sett full av mettet fett, og dette er ikke sunt for kroppen din. Margarin har derimot en mye større andel av fett fra vegetabilske kilder, noe som er umettet og dermed mye sunnere for kroppen din. Umettet fett kan være med på å forebygge hjerteproblemer, mens mettet fett fra smør gjør det motsatte.

Helsedirektoratet har uttalt at de anbefaler å velge margarin fremfor smør om det er mulig.

Det anbefales derfor å bruke margarin når du har mulighet til det, men det er selvsagt lov å unne seg litt ekte smør i ny og ne også.

Kan man bruke smør og margarin om hverandre i oppskrifter?

Det er ikke alltid helt fritt frem for å bytte ut smør med margarin i alle oppskrifter, selv om det veldig ofte går veldig fint. De to ulike tingene har nemlig litt ulike egenskaper, og smør er generelt sett bedre egnet for baking. Margarin tåler derimot høye temperaturer bedre enn smør, så hvis du skal steke på høy varme kan margarin derimot være fornuftig.

Les også: Hvilken matolje bør man bruke til å steke mat? Forklart.

Man må nesten prøve seg litt frem for å finne ut av hva som passer i den oppskriften man bruker. Som oftest går det altså helt fint å bytte dem.

Les også:

Legg igjen en kommentar