Er det sunt med sukkerfri sjokolade? Forklart

Det er mange som sverger til sukkerfri sjokolade hvor sjokoladen er produsert med enten sukrin, fruktose eller stevia istedenfor helt vanlig sukker. Det er også mange som påstår at sukkerfri sjokolade er mye sunnere enn vanlig sjokolade, men stemmer dette egentlig?

Sukkerfri sjokolade er ikke spesielt mye sunnere enn vanlig sukkerhold sjokolade. En del sukkerfri sjokolade har nemlig økt fettinnholdet for å gi god smak selv med kunstig sukker, og da forsvinner det meste av helsegevinsten ved å ikke ha sukker i sjokoladen. Det er sjeldent er helt store forskjellene i antall kcal per 100g mellom sukkerfri og vanlig sjokolade.

Om man kun teller kalorier kan man si at sukkerfri sjokolade er et hakk bedre. Sukkerfri sjokolade pleier ofte å ha et sted mellom 400 og 450 kcal per 100 g, noe som er litt lavere enn vanlig sjokolade som pleier å ha et sted mellom 500 og 550 kcal per 100 gram. De aller største forskjellene er det altså ikke.

Det er noen som får mageproblemer av å spise sukkerfri sjokolade som en følge av at de ikke klarer å fordøye det kunstige sukkeret, men dette problemet kommer først og fremst når man har spist en del sjokolade.

Kan diabetikere spise sukkerfri sjokolade?

Driftsleder i Diabetesforbundet har tidligere uttalt til FHI at de ikke anbefaler medlemmene sine å spise sukkerfri sjokolade. Hun påpeker at disse sjokoladene gir nesten like høy stigning i blodsukkeret som helt vanlig sjokolade, og at det er mye bedre å spise mørk sjokolade som inneholder 70 % + kakao istedenfor.

Kjøp sukkerfri sjokolade dersom du liker det

Ettersom det ikke er den aller største forskjellen sånn helsemessig mellom vanlig sjokolade og sukkerfri sjokolade anbefaler vi først og fremst sukkerfri sjokolade til de som synes det smaker godt. For de færreste vil den lille kaloriforskjellen utgjøre spesielt mye, spesielt dersom man spiser normale mengder sjokolade, så konsentrer deg heller om selve smaken.

Det er mange spennende smaker på sukkerfri sjokolade, og smaksprofilen er ganske ulik vanlig sjokolade. Så dersom du liker sukkerfri sjokolade bedre er det ingenting i veien med det.

Sukkerfri sjokolade for deg som driver med lavkarbo

For de som driver med lavkarbo kan sukkerfri sjokolade være et godt valg, for her er det gjerne veldig positivt at sukkeret er byttet ut med fett. Men se nøye på næringsstoffene i den sjokoladen du kjøper for å sikre deg om at den faktisk er så sunn som den fremstiller seg for å være.

Mørk sjokolade er sunnest

For folk flest er det mye bedre å bytte fra vanlig sjokolade til mørk sjokolade med 70 % + kakao enn å begynne med sukkerfri sjokolade. Mørk sjokolade har fortsatt mye kalorier, men det er sjeldent at man klarer å spise store mengder mørk sjokolade siden det metter veldig bra. Her får man sjokoladesmaken, de gode stoffene fra sjokoladen og kosen uten å måtte velge den sukkerfri varianten.

Les også:

Legg igjen en kommentar