Hvor raskt internett trenger du for å strømme Ultra-HD 4K? Forklart

Ultra-HD 4K er den nye normalen for god bildekvalitet, og er mange hakk mer høyoppløselig enn vanlig Full-HD. De fleste nye TV-er som selges i dag har 4K bildekvalitet, men det er langt ifra alle som har mulighet til å dra nytte av denne utrolige bildekvaliteten.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor raskt internett du egentlig trenger for å i det hele tatt kunne se på innhold i 4K. Det er nemlig krevende for internettet å vise så skarpt bilde.

Minstekravet til internett for at du skal klare å strømme 4K-innhold på TV-en eller PC-en din er 25 Mbps. Dette er under perfekte forhold. I praksis anbefales det å ha enten 50 Mbps eller 100 Mbps for å få uforstyrret 4K-strømming.

Grunnen til at vi anbefaler mer enn bare minstekravet på 25 Mbps er at det alltid vil være litt tap av båndbredde i vanlige hjem. Om du bruker trådløst nett forsvinner litt ytelse, og det samme gjelder hvis noen andre surfer på nettet, eller har en mobil koblet til nettet som oppdaterer en app i bakgrunnen.

Om du derimot har 50 eller 100 Mbps har du mye større slingringsmonn, og kan strømme Ultra-HD 4K uten at de andre som er koblet til nettet ikke kan surfe. Det vil også øke sjansene for at man får strømmet i så god kvalitet uten å måtte bufre eller reskaldere bildekvaliteten i en kort periode fordi man taper litt data.

Dersom du ikke har raskt nok internett til å strømme i 4K kan du bruke en aktør som Tjenestetorget for å få tilbud fra alle som leverer bredbånd i området ditt. Der får du opp en oversikt over alle de ulike tilbudene fra aktører som faktisk kan levere til ditt område, så kan du enkelt velge den som har lavest pris for 50 eller 100 Mbps bredbånd.

Disse tjenestene lar deg strømme i 4K

Det begynner gradvis å bli mer vanlig for strømmetjenester å tilby innhold i 4K. Per desember 2020 er det Netflix som er den aktøren med mest 4K-innhold, men også Viaplay og TV2 Sumo har begynt å tilby litt innhold i 4K.

Vi regner med at alle de store strømmeaktørene gradvis kommer til å legge til mer og mer 4K-innhold de neste årene, for det blir bare mer og mer vanlig at folk har teknologi som lar dem strømme 4K.

Denne artikkelen inneholder reklame for Viaplay og Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar