Hvordan sjekke hvor raskt bredbånd du har

De aller fleste av oss her i Norge har bredbånd, og vi er dessuten en av landene i verden med raskest bredbåndtilkobling. Om man skal ha et bedre abonnent enn de med lavest fart koster det fort mellom 700 og 1 000 kroner i måneden, og hvis man først har det er det jo greit å vite om man får like god hastighet som man betaler for.

Det er heldigvis enkelt å sjekke hvor raskt bredbånd man har. Til sammen er det flere titalls ulike tjenester som kan måle dette for deg, og denne testen fungerer enkelt ved at datamaskinen eller mobilen din laster både opp og ned data, så måler nettsiden hvor raskt denne prosessen går. En god test er Tek.no sitt Speedometer.

Når man tester hastigheten på internettet finner man ut om man får det man betaler for. Det er derimot ikke sikkert at du kommer til å få et resultat som er like godt som det du forventer i forhold til abonnementet ditt. Dersom du f.eks har koblet flere dingser til internett samtidig, bruker trådløst internett, eller har bakgrunnsapper som bruker internett kan det være at du får et kunstig lavt resultat.

Les også: Slik får du billigst bredbånd.

Den beste måten å måle hastigheten på bredbåndet sitt på er derfor ved å kun koble den dingsen du bruker for å måle hastigheten, og gjøre det via en internettkabel direkte i ruteren.

Annonse: Dersom du har tanker om å bytte bredbåndleverandør anbefaler vi å ta en sjekk på Tjenestetorget. Der kan du skrive inn adressen din, så får du opp alle aktuelle tilbud fra både lokale og regionale leverandører. Da er det utrolig enkelt å få det billigste tilbudet!

Nettverkskortet ditt kan være problemet

Hvis du får veldig lavt resultat kan det faktisk være et selve nettverkskortet ditt er problemet. Om du f.eks har en gammel laptop kan det være at du betaler for 250 Mb/s mens resultatet ditt kun viser en tiendel av dette. Her er trolig et gammelt nettverkskort med maksfart på 25 Mb/s synderen. Det er heldigvis ganske enkelt å kjøpe et nytt nettverkskort, spesielt om du bruker en stasjonær PC.

Les også:

Legg igjen en kommentar