Guide: Bruk av datatrafikk for å strømme filmer og TV-serier (Hvor mye datatrafikk bruker man til ulike ting?)

Når man er ute på reis er det digg å kunne dra frem mobilen for å dyre opp en episode av en god serie eller film på en strømmetjeneste som Viaplay eller Netflix. Problemet er bare at mange ikke aner hvor mye datatrafikk man bruker for å strømme innhold på slike strømmetjenster, og kan derfor være litt skeptiske til om de bruker opp hele datapakken sin på en halvtime.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på nøyaktig hvor mye datatrafikk man bruker når man strømmer filmer, TV-serier eller direktesendt sport på mobilen sin.

Å strømme filmer, TV-serier eller direktesendt sport bruker omtrent 1 GB til 1,5 GB per time for vanlig bildekvalitet. Å strømme i HD bruker omtrent 2,5 til 3 GB datatrafikk hver time. Både film, TV-serier og sport bruker like mye per time, for det er kvaliteten på bildet som avgjør mengden datatrafikk.

Hvis du setter strømmeappen din til å strømme i vanlig, ikke-HD på mobilen kan du altså regne med å bruke rett over en gigabyte i timen. Det vil si at en film på rundt to timer altså bruker et sted mellom 2 og 2,5 GB med datatrafikk. Den samme mengden vil man bruker på å se en typisk fotballkamp med pausesnakk i pausen.

En kort episode av en TV-serier (22 minutter) bruker omtrent 400 MB datatrafikk. En lang TV-episode på 42 minutter bruker litt over 800 MB for å vise hele episoden. Begge disse eksemplene er i ikke-HD kvalitet.

Dersom du har vanlige datapakker på 5 GB eller 10 GB blir altså dataen brukt opp ganske fort om man er glad i å strømme innhold på mobilen. Det tar ikke lange tiden å bruke disse opp, i alle fall ikke hvis du strømmer i HD.

Les også: Så mye datatrafikk går det når du strømmer DAB-radio på mobilen.

Sparer man data ved å laste ned innholdet på forhånd?

Det er ingen stor forskjell i databruk på å laste ned fremfor å strømme innholdet. Begge deler tar omtrent like mye data, men om du laster ned kan du få hele episoden eller filmen klar på mye kortere tid, så slipper du å tenke på om dekningen er stabil.

Les også: Slik laster du ned innhold fra Viaplay.

Om du har mulighet til å laste ned via trådløst nettverk er det selvsagt å foretrekke, så kan du heller ha serier og filmer lagret på mobilen. Å oppgradere til et minnekort med mer lagringsplass på mobilen er jo betydelig billigere enn å kjøpe datapakker på flere titalls gigabyte hver gang man er ute og strømmer.

Bruk mobilt bredbånd for å få billigere strømming på farta

Hvis du strømmer mye innhold fra strømmetjenester via mobildata kan det lønne seg å investere i et mobilt bredbånd. Dette bruker også datatrafikk, men det gir jevnt over mer datatrafikk for pengene. Vi anbefaler å bruke en aktør som TjenesteTorget for å bestille et mobilt bredbånd, så er du garantert å få det beste tilbudet for akkurat din bruk. Der kan man nemlig få opp en tabell med oversikt over alle aktuelle tilbud, så er det superenkelt å sammenligne priser.

Les mer: Er mobile bredbånd gode alternativer til vanlige bredbånd? Forklart.

Denne artikkelen inneholder reklame for Viaplay og Tjenestetorget.

Les også:

Legg igjen en kommentar