Utstyret du trenger for å strømme Ultra-HD 4K

Ultra-HD, også kjent som 4K, er den nye standarden for bildeoppløsning på TV-er. De aller fleste nye TV-er som selges i dag kommer med muligheten til å la deg se bilder i 4K-oppløsning, og det er mange aktører som strømmer innhold i 4K.

Det er derimot ikke alle som er klar over hvilket utstyr man egentlig trenger for å kunne strømme innhold i 4K. Det er nemlig ikke like rett frem som de fleste antar. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slags utstyr man trenger for å ha muligheten til å strømme filmer, TV-serier og direktesendt sport i 4K på strømmetjenester som Viaplay, TV2 Sumo og Netflix.

Utstyr du trenger for å strømme 4K

Det første du trenger er jo en 4K-kompatibel TV eller PC-skjerm. De fleste nyere TV-er og PC-skjermer er det i dag, spesielt om du ikke kjøper den aller billigste. Dersom du er usikker kan du søke etter modellen din på TV, eller se etter en stor, fin klistrelapp med enten «Ultra HD» eller «4K» på.

Det er mulig å kjøpe 4K-TVer for så lite som rundt 5 000 kroner nå, så du har helt sikkert en 4K TV dersom du har kjøpt ny TV de siste to årene.

Det neste du trenger for å strømme 4K er en internettlinje som tåler nok data som kreves for å strømme i 4K. Det aller minste kravet er omtrent 25 Mbps, men vi anbefaler å ha enten 50 eller til og med 100 Mbps for å få en god opplevelse med 4K-strømmingen. Du bør ha kablet internett, eller i alle fall ha dingsen du bruker til å strømme i nærheten av ruteren.

Hvis du skal strømme via strømmetjenester som Netflix, Viaplay eller lignende, så må du enten ha en app rett i TV-en, eller en dings som hjelper deg med dette. For å få strømmet innhold i 4K trenger man typisk en Chromecast Ultra eller Apple TV 4K.

For å strømme via en datamaskin trenger du en HDMI-kabel av typen HDCP 2.2. Selve datamaskinen du strømmer fra trenger en god prosessor for å tåle å strømme i 4K, og det anbefales å ha en 7. generasjons Intel Core-prosessor eller nyere. Samtidig må man bruke nettleseren Microsoft Edge, da denne er den eneste som har utviklet støtte for 4K. Et alternativ til Edge er å laste ned appen til strømmetjenesten på PC-en.

Om du skal strømme på Netflix trenger du abonnementet som heter «Premium» til 159 kroner i måneden. Hos Viaplay får du tilgang til 4K-innholdet uansett pakketypen din, men det er litt mindre 4K-innhold der enn på Netflix.

Det blir nok enklere med 4K i fremtiden

Per årsskiftet mellom 2020 og 2021 er det faktisk ganske stress å skulle strømme i 4K selv om du har en TV som tåler det. For selv om TV-en ikke er så vanskelig å skaffe trenger du riktig type HDMI-kabel, et lynraskt internett, og en dings som faktisk klarer å strømme såpass heftige bilder.

Heldigvis spår vi at det er stor risiko for at dette blir mye, mye enklere i fremtiden. Om et par år blir 4K standard, og da trenger man ikke lenger noen spesialkabel til HDMI-inngangen, for disse er på dette punktet standard. Samtidig som dette skjer jobber alle strømmeaktørene med å tilby mer og mer innhold i 4K, så det ser ut som om vi gradvis beveger oss inn i en fremtid hvor Ultra HD 4K bare blir mer vanlig og enklere.

Denne artikkelen inneholder annonser for Viaplay og Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar