Hvor lang tid tar det før betalingsanmerkninger forsvinner? Forklart

Dersom man får regninger som ikke blir betalt kan disse ende opp som et inkassokrav. Når dette skjer får man også en såkalt betalingsanmerkning. Med slike betalingsanmerkninger blir det vanskeligere å få innvilget nye lån, og dersom man får nok av dem kan man dessuten slite med å få innvilget mobilabonnenter eller andre slike tjenester hvor man betaler etterskuddsvis etter hvor mye man bruker.

Heldigvis er det ikke slik at betalingsanmerkninger blir med deg hele livet, for de er bare midlertidige. Men hvor lang tid tar det egentlig før betalingsanmerkningene forsvinner?

Betalingsanmerkninger forsvinner alltid når hele kravet er betalt ned, eller når det har gått fire år fra det opprinnelige kravet gikk til inkasso. Det betyr at kravene i teorien forsvinner av seg selv, men den enkleste og raskeste måten å bli kvitt dem på er jo selvsagt å faktisk betale dem.

Både private og offentlige krav fra staten som gir betalingsanmerkninger vil altså forsvinne av seg selv etter fire år. Noen tenker derfor kanskje at det er lurt å bare vente på at de skal forsvinne av seg selv, men selv om dette kunne fungert i teorien er det et stort problem. For når kravet fortsatt ikke er betalt er det ingenting i veien for den som har kravet å sende det inn på nytt. Da får du et nytt inkassokrav og fire nye år med betalingsanmerkning.

Så i praksis er den eneste måten å bli kvitt betalingsanmerkningene på ved å betale kravet i sin helhet. Det betyr at du må betale både det opprinnelige kravet, renter, avgifter og eventuelle gebyrer, og først når alt dette er betalt vil inkassoselskapet begjære at betalingsanmerkninger forsvinner.

Les også: Slik kvitter du deg med betalingsanmerkninger.

Når du har betalt kravet vil betalingsanmerkningen forsvinne innen noen få virkedager. Dersom den fortsatt er der etter 3 – 4 dager bør du kontakte aktøren med kravet for å spørre hva som skjer. Det hender nemlig at de ikke sender av gårde begjæringen med det samme, selv om de egentlig er pliktige til å gjøre det. Så da må du bare ringe for å mase på dem, så pleier det å ordne seg raskt. Inkassoselskapene er sjeldent vanskelige å ha med å gjøre, spesielt når du faktisk har betalt ned det du skylder dem.

Norske mynter

Sjekk om du har betalingsanmerkninger selv

Har du lyst til å vite om du har, eller eventuelt hvor mange betalingsanmerkninger du har? Dette kan du enkelt sjekke selv, og det tar bare et par minutter.

For å sjekke om du har betalingsanmerkninger går du bare til nettsidene til Defero ved å klikke her. Denne sjekker personnummeret ditt opp mot alle firmaer som kan drive inkasso i Norge, så du får med det samme svar på om du har betalingsanmerkninger eller ikke.

Det kjekke her er at du får en fin oversikt over hvem som har satt betalingsanmerkninger på deg, så kan du eventuelt bruke denne informasjonen for å ta kontakt med de aktuelle partene hvis du skulle ønske det.

For å ta kredittsjekk av deg selv trenger du bare å bruke BankID for å logge inn. Det er helt gratis.

Denne artikkelen inneholder reklame for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar