Hvordan leie bolig med betalingsanmerkninger

Når man har betalingsanmerkninger er det mange ting som blir litt vanskeligere, som å få tatt boliglån, få et mobilabonnement eller andre ting som krever at du betaler penger du skylder over tid. Men hvordan er det egentlig med betalingsanmerkninger når man skal leie bolig?

Som regel pleier ikke utleiere å ta kredittsjekk av personer som skal leie bolig, men noen ønsker å gjøre det. Generelt sett er det derimot ikke et stort problem å få leie bolig selv om man har betalingsanmerkninger, for det er relativt sjeldent å møte på utleiere som krever dette.

Noen store bolighaier har tilsynelatende rutiner med å ta kredittsjekk av alle de leier ut boliger til, så om du skal leie av et slikt selskap i storbyer som Oslo eller lignende kan det godt hende at du støter på en kredittsjekk. Når du leier bolig på mindre steder eller fra private er det derimot sjeldent spesielt vanlig.

Så konklusjonen er at det ikke er spesielt vanlig å komme over en huseier som tar kredittsjekk av de som skal leie, men det er likevel noe som skjer fra tid til annen, og er mer vanlig i større byer enn på småsteder.

Har utleier lov til å ta en kredittsjekk?

Utleier har i utgangspunktet ikke lov til å ta en kredittsjekk av deg ut av det blå, men det kan be om tillatelse til det. Utleiere må ha samtykke for å få lov til å ta en kredittsjekk av potensielle leieboere. Samtidig har de sin fulle rett til å si at de ikke vil inngå en kontrakt hvis du ikke er villig til å gi samtykke til kredittsjekken.

Så i praksis har man ikke stort å stille med hvis utleier ønsker en kredittsjekk av deg. Om dere allerede har tegnet en boligkontrakt kan du derimot fint nekte utleier å gjennomføre en kredittsjekk, for da er allerede kontrakten gyldig.

Slik sjekker du om du har betalingsanmerkninger i det hele tatt

Hvis du er usikker på om du i det hele tatt har betalingsanmerkninger kan du sjekke dette enkelt selv ved å logge inn med MinID på Defero sine nettsider. Der får du en ful oversikt over alle potensielle betalingsanmerkninger, så hvis ingenting dukker opp der er du trygg ved kredittsjekkene.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar