Kan utleier ta kredittsjekk av deg? Forklart

Det blir stadig mer vanlig at utleiere tar kredittsjekk av potensielle leietakere for å oppdage dårlig økonomisk styring. Ofte opplever mange utleiere som vil ha kredittsjekker av seg i storbyer, men kan egentlig utleier ta kredittsjekk av potensielle leietakere sånn helt uten videre?

Utleier har i utgangspunktet ikke lov til å ta en kredittsjekk av potensielle leietakere uten samtykke. De kan derimot be en potensielle leieboer om å selv ta en kredittsjekk av seg selv som vises til utleier, eller få samtykke til kredittsjekken.

Siden utleieren kan velge hvem de skal leie ut til kan de derfor også velge å ikke leie til disse leietakerne som ikke vil ta med kredittsjekk av seg selv, eller som ikke samtykker til det. I praksis betyr det derfor at utleiere kan kreve å få kredittsjekk av deg, selv om de ikke med loven i hånden kan foreta en kredittsjekk mot ditt samtykke.

Norske mynter

Bør man samtykke til kredittsjekk som leieboer?

Hvorvidt man skal godta at utleier tar kredittsjekk av deg eller ikke, er helt opp til hver enkelt. For mange kan det jo oppleves som veldig invaderende at utleier skal ha denne informasjonen. Samtidig bør man være klar over at de fleste utleiere neppe kommer til å la deg leie leiligheten hvis du ikke gir samtykke til kredittsjekken.

Så hvis du møter en utleier som ber om samtykke til kredittsjekk eller ber seg selv ta en egen kredittsjekk av deg selv som du fremviser, kan du i utgangspunktet velge mellom å gjøre det, eller finne deg et annet sted å bo.

Det er jo veldig ironisk at et leieforhold mellom utleier og leietaker ikke regnes som god nok grunn til å ta en kredittsjekk av aktørene som har ansvaret for kredittsjekker, samtidig som utleiere i praksis kan kreve det av leietakerne sine.

Slik tar du kredittsjekk av deg selv

Dersom du vil ta en kredittsjekk av deg selv for å være frem til utleieren din kan du enkelt gjøre dette. Det er dessuten helt gratis.

For å ta en gratis kredittsjekk av deg selv, gå til Defero sine nettsider og logg inn med BankID. Da får du tatt en kredittsjekk på flekken, og får opp den samme informasjonen som hvis du gir samtykke til at utleier skal ta kredittsjekk av det.

Det er fullt mulig å ta kredittsjekk på mobilen i farta, så dette er noe man eventuelt kan gjøre mens man er på visning dersom utleier ber om det.

Denne artikkelen inneholder annonser for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar