Hva er Bisnode? Forklart

Det er mange som opplever at de får brev fra et selskap som heter Bisnode hvor det kommer frem at disse har hentet ut økonomiske opplysninger om deg, uten at du har hatt noe med Bisnode å gjøre i det hele tatt.

Så hva er egentlig Bisnode, og hvorfor kan de hente ut økonomiske opplysninger om folk?

Bisnode er et selskap som tar kredittvurderinger av personer for andre firmaer, så det vil si at et annet firma har bedt om innsyn i dine betalingsevner og betalingsanmerkninger via Bisnode.

I praksis vil det si at for eksempel banker hvor du søker lån, mobilselskaper hvor du skal tegne et abonnement eller helt firmaer som har deg som kunde kan kontakte Bisnode for å be dem ta en kredittsjekk av deg.

Når et selskap tar en kredittsjekk av deg har du krav på informasjon om dette. Det er derfor Bisnode også sender brevet med denne informasjonen til deg.

Les også: Slik sjekker du egne betalingsanmerkninger.

Norske mynter

Hvem har egentlig tatt kredittvurderingen av deg?

Når du får brev eller digitalt brev (f.eks i Digipost) av Bisnode, vil selve brevet inneholde hvilket firma som har kontaktet dem for å ta en kredittvurdering av deg. Det fine navnet for dette brevet er gjenpartsbrev.

Som regel vil du se at dette er et firma du har kjennskap og et kundeforhold til, som for eksempel banken din eller mobiloperatøren din.

Det er ulovlig for selskaper å ta kredittvurdering av noen uten å ha en saklig grunn. Det betyr at alle kredittvurderinger skal skje fordi de har et kundeforhold eller vurdere å inngå et kundeforhold med deg.

Dersom firmaet som har tatt kredittvurdering av deg er helt ukjent kan det være en tegn på at du har blitt utsatt for identitetstyveri, så da vil jeg anbefale å undersøke saken nøyere.

Når det er sagt kan det også være helt legitime grunner til at et ukjent firma har tatt kredittsjekk av deg. For eksempel kan det være at du har glemt å betale en regning, som så har gått til inkasso. I disse tilfellene vil inkassoselskapet ha lov til å ta kredittsjekk via Bisnode for å se på økonomien din, helt uten at du har bedt dette inkassoselskapet om det.

Er det farlig å få brev fra Bisnode?

Det er i utgangspunktet ingenting farlig med å få et brev fra Bisnode, og i mange tilfeller er det helt normalt og som forventet. Men om du ikke kjenner igjen firmaet som har tatt kredittsjekken, eller får en kredittsjekk som ikke gir mening, kan det være tegn på at noen har tilgang til ID-informasjonen din.

I disse tilfelle bør man begynne med å kontakte firmaet som tok kredittsjekken av deg for å spørre hvorfor de gjorde det. Dersom du ikke kjenner igjen grunnen (for eksempel har du kanskje ikke prøvd å bestille et nytt mobilabonnement?) bør du sperre deg mot kredittsjekker. Dette er fordi noen åpenbart har tilgang til ID-informasjonen din, og prøver å misbruke den.

Men i de aller, aller fleste tilfeller er brev fra Bisnode helt trygt og normalt altså.

Husk å sjekke Digipost

I «gamle dager» var det vanlig å få brev fra Bisnode i posten, og da var det jo enkelt å oppdage når noen hadde tatt en kredittsjekk av deg. I dag er det derimot mer vanlig at gjenpartsbrev fra Bisnode dukker opp på Digipost eller andre tilsvarende digitale postkasser. Med andre ord, husk å sjekke disse regelmessig for å være sikker på at ingen misbruker ID-en din.

De fleste får SMS eller e-post når de mottar et nytt brev på Digipost, så man trenger jo ikke alltid å aktivt gå inn for å sjekke innboksen, men det er likevel anbefalt å ta en sjekk fra tid til annen for å være på den sikre siden.

Les også:

Legg igjen en kommentar