Hva er Tietoevry / infotorgPerson? (Alt om brev fra Tietoevry)

Det er mange som opplever å få et såkalt gjenpartsbrev fra Tietoevry eller infotorgPerson. Disse brevene forteller om at det er tatt en kredittsjekk og hentet ut personlige opplysninger og deg og din økonomi, så hva er egentlig Tietoevry for noe?

Tietoevry og deres tjeneste infotorgPerson er et firma som er lov til å ta kredittvurderinger av privatpersoner på oppdrag for firmaer. Det er derfor ikke Tietoevry selv som henter informasjonen din, men et annet selskap som gjør det via Tietoevry.

Når noen bestiller en kredittsjekk av deg via Tietoevry får du altså dette gjenpartsbrevet, som er et brev som forteller deg nøyaktig hvilket firma som tok kredittsjekken av deg via Tietoevry. Der kan du altså finne ut hvilket firma som tok kredittsjekken, så kan du kontakte dette firmaet for å finne ut hvorfor de tok den.

Slik fungerer kredittsjekker via Tietoevry

Dersom du for eksempel skal bytte strømselskap for å få billigere strøm, søker om å tegne et mobilabonnement eller ta opp et lån vil disse firmaene ta en kredittvurdering av deg for å vurdere om du er en trygg kunde. Da tar de en kredittsjekk, og må bruke én av de fire firmaene som tilbyr dette i Norge.

Det meste populære firmaet for å ta kredittsjekk er Bisnode, men det er også en del som velger denne som heter Tietoevry.

Når de bestiller en kredittvurdering av deg vil Tietoevry hente inn persondataen din og info om økonomiske forhold. Dette inkluderer typisk betalingsanmerkninger, inntekt, gjeld, eiendom og mer. Til sammen får selskapet oppgitt en kredittscore som de bruker for å vurdere om de vil ha deg som kunde eller ikke.

Du får ikke selv full oversikt over all infoen som deles om deg, og for å få dette må du selv ta en egen kredittvurdering av deg selv. Dette er helt gratis, og da får du samme informasjonen som det disse selskapene får.

Hvis du tar en kredittsjekk av deg selv får du opp info om egne betalingsanmerkninger og annen nyttig info som er kjekk å ha dersom du ønsker å rydde opp i egen økonomi.

Norske mynter

Er det farlig å få brev fra Tietoevry?

Det er mange som synes det er litt ubehagelig å få et brev fra Tietoevry. Du får jo beskjed om at noen har fått innsyn i noe som mange tenker er privat, nemlig hvor mye gjeld du har og hvor god kontroll du har over økonomien din. Men er det egentlig farlig å få et gjenpartsbrev fra Tietoevry?

Det er i utgangspunktet ikke farlig å få gjenpartsbrev fra Tietoevry så lenge du har et kundeforhold med den aktøren som bestilte kredittvurderingen. Men om du ikke har noen kjennskap til firmaet som bestilte kredittvurderingen kan det være et tegn på ID-tyveri!

Dessverre er det nemlig slik at mange som driver med ID-tyveri tar opp lån og kredittkort i andre sitt navn, og i disse tilfellene vil de fleste oppleve å få et gjenpartsbrev fra Tietoevry eller en annen kredittvurderingsselskap enten i postkassen eller på Digipost.

Om aktøren som har tatt kredittvurdering av deg for eksempel er din egen bank, ditt eget mobiltelefonselskap eller et annet firma du allerede er kunde hos eller ønsker å bli kunde hos, er det ikke noe å bekymre seg over.

Det trenger heller ikke å være farlig at et ukjent firma tar kredittvurdering av deg. Det kan for eksempel være snakk om en inkassobyrå som henter ut opplysningene dine. Det er jo ikke slik at de fleste av oss akkurat går aktivt inn for å bli kunde hos et inkassobyrå, men det er likevel mange som blir det som følge av at de ikke har betalt gjelden sin.

Så et ukjent gjeldpartsbrev kan være et tegn på ID-tyveri, men trenger ikke å være helt sikkert at det er det.

Denne artikkelen inneholder reklame for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar