Kan privatpersoner ta en kredittsjekk av andre? Forklart

En kredittsjekk er en enkel og rask måte å finne ut om andre er gode betalere eller ikke. Så lenge de betaler alle regningene sine til tide og har en ryddig økonomi er kredittsjekken fin, men om de derimot sliter med betalingsanmerkninger, inkassosaker eller har dyre forbrukslån vil dette føre til en lav kredittscore.

Før du inngår avtaler med andre kan der derfor i mange tilfeller være fornuftig å ta en kredittsjekk av andre, for eksempel før man inngår leieavtaler eller lignende. Men hvordan kan privatpersoner ta kredittsjekk av andre?

Privatpersoner kan bestille kredittsjekk av andre personer, men dette krever en søknad som må begrunnes. Kredittselskapene må så vurdere hvorvidt det er nødvendig med kredittsjekk eller ikke, og ofte må man ha ganske god grunn for å ta en kredittsjekk av andre.

Det er med andre ord ikke fritt frem for å ta en kredittsjekk av naboen, familiemedlemmer eller kollegaer du er nysgjerrig på, og hver enkelt søknad må godkjennes før kredittvurderingen foretas.

Det er blant annet flere utleiere som ønsker å ta kredittvurderinger av leieboerne sine, men dette har blitt avslått når personer har søkt om dette. Så man trenger med andre ord et ganske godt argument for å få lov.

Argumentene som kan brukes for å få innvilget en kredittsjekk som privatperson

Siden loven krever at man skal ha saklig grunn hvor fordelene overveier ulempene med kredittsjekken, må det altså gode argumenter til for å få innvilget søknaden om å ta en kredittvurdering av en annen privatperson.

I de aller fleste tilfeller hvor søknaden godkjennes er det snakk om ting som:

  • Det skal opprettes en kontrakt hvor personen skal betale etter at jobben eller kontrakten er gjennomført.
  • Man skal låne penger privat.
  • Man oppretter en fast tjeneste hvor personen skal etterbetale for tjenesten. Her vil det altså være et godt argument om man skal leie ut en bolig hvor personen betaler etterskudd, men ikke om de betaler forskudd.
Norske mynter

Hvordan ta kredittsjekk av en annen som privatperson

For å faktisk søke om å ta en kredittsjekk av en annen privatperson må du gå via en av de fire aktørene som har tilgang til å ta kredittsjekker i Norge. Per 2022 er er følgende aktører som har løyve til å ta kredittsjekk:

  • Bisnode.
  • Experian.
  • Creditsafe.
  • Tietoervy.

I prinsippet er det bare å søke hos en av disse. Disse fire aktørene står fritt frem til å selv velge egne priser og vilkår for at man bruker dem. De velger også fremgangsmåte selv, men må forholde seg til loven om at søknaden må være begrunnet.

Når du søker vil en av disse kredittsjekkaktørene gå over søknaden din og vurdere om den skal innvilges. Dersom den gjør det vil du få informasjonen fra kredittsjekken, og motparten får et gjenpartsbrev hvor det kommer frem at du har søkt om å kredittvurdere dem.

Dette gjenpartsbrevet gir informasjon om hvordan de eventuelt kan klage på vedtaket, så hvis det er en urettmessig godkjent søknad kan de sende en offisiell klage. Da må denne kredittvurderingaktøren stå til ansvar på hvorfor de godkjente søknaden, så av den grunn er det ofte ganske strenge.

Du kan ta kredittsjekk av deg selv

Om du ønsker å ta en kredittsjekk av deg selv er dette unntatt fra regelen om at du trenger en gyldig grunn. Så det er fint mulig å ta en kredittsjekk av seg selv for å finne alle betalingsanmerkninger, kredittscoren sin og annen økonomisk informasjon.

For å ta en kredittsjekk av deg selv kan du gjøre det via nettsidene til Defero. Der er det helt gratis, og du får all informasjonen som andre får opp når de tar en kredittsjekk av deg.

Det er også mulig å både gi og få samtykke til å ta kredittvurderinger av andre personer. Dette gir ta også et unntak fra loven som krever at du trenger rimelig grunn til å ta sjekken. Da trenger du fødselsnummeret deres, samt å innhente et digitalt samtykke som verifiseres med BankID.

Denne artikkelen inneholder reklame for Defero

Les også:

Legg igjen en kommentar