Hvordan sjekke egne betalingsanmerkninger

Når man ikke betaler regninger før de går til inkasso vil det bli registrert en betalingsanmerkning på deg. Dette gjør det vanskeligere å søke om lån til både smått og stort, og betalingsanmerkningen blir som regel sittende der til du gjør opp for deg.

Det er ikke alltid helt åpenbart nøyaktig når man får betalingsanmerkninger, og hvor mange man faktisk har. Heldigvis finnes det enkle måter å sjekke egne betalingsanmerkninger på!

For å sjekke egne betalingsanmerkninger kan man logge inn med BankID eller MinID på nettsidene til Defero. Der får du en komplett oversikt over alle registrerte betalingsanmerkninger du har, og hvilke aktør som har begjært dem. Da er det veldig enkelt å ta kontakt med de som har kravene for å komme til en løsning.

Denne tjenesten fungerer ved at den sender en forespørsel til alle de norske firmaene som har lov til å begjære betalingsanmerkninger, slik at du får en full oversikt over alle betalingsanmerkningene du eventuelt måtte ha. Samtidig kan du være helt trygg på at du ikke har noen betalingsanmerkninger hvis de ikke vises når du logger inn der.

Hva skal jeg gjøre hvis det er aktive betalingsanmerkninger som allerede er betalt?

Det er en del som har oppdaget at gamle betalingsanmerkninger fra krav de har betalt ned fortsatt ligger registrert på deg. Hvis du mistenker at en av kravene som er registrert der med betalingsanmerkning allerede er betalt ned må du ta kontakt med selskapet som har begjært betalingsanmerkningen for å be dem rydde opp.

Som oftest skal alle betalingsanmerkninger forsvinne etter noen få dager etter at kravet er gjort opp.

Slik kvitter du deg med betalingsanmerkningene

I praksis er den eneste måten å bli kvitt betalingsanmerkninger ved å betale ned hele kravet inkludert selve kravet, gebyrer og alle renter. Om det er et veldig gammelt krav kan det være mulig å forhandle frem en avtale med de som har fremmet kravet for å slette eller redusere deler av rentene.

Lær mer om å bli kvitt betalingsanmerkninger her.

Merk at betalingsanmerkninger i utgangspunktet blir slettet etter fire år. Problemet er bare at selskapet kan begjære en ny betalingsanmerkning hvis du ennå ikke har betalt kravet, så i praksis varer de «evig».

Norske mynter

Kan man sjekke andre sine betalingsanmerkninger?

Dersom man driver et selskap skal man kunne sjekke kredittscoren til andre, og dette er for å kunne vite om du kan låne penger til dem uten stor risiko. Det er derimot ikke like enkelt å gjøre dette som privatperson, selv om det er mulig.

I praksis er det nesten helt umulig, men om du har en veldig god grunn er det åpent for at privatpersoner kan ta kredittsjekk av andre privatpersoner. Her må man sende en søknad som vurderes i hver enkelt sak.

Om du eier et firma har du heller ikke lov til å sjekke andre sine betalingsanmerkninger eller kredittscore for å stille din egen nysgjerrighet. Du må i utgangspunktet ha fått lov fra parten før du kan gjøre det, eller ha en god grunn.

Dersom et firma tar en kredittsjekk av deg får de altså vite kredittscoren og betalingsanmerkningene dine. Da vil du få et varsel i posten med informasjon om hvilket firma som tok kredittsjekken. Hvis du mistenker at noen misbruker muligheten til å ta kredittsjekk kan du rapportere dette.

Denne artikkelen inneholder annonser for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar