Hvordan bli kvitt betalingsanmerkninger

Vi har alle hørt skrekkhistorier om betalingsanmerkninger, og det er jo ikke noe noen av oss ønsker å få. I motsetning til hva mange tror får man ikke betalingsanmerkninger dersom man har et inkassovarsel, for det er først i neste steg at man faktisk får en betalingsanmerkning. Det vil si at inkassoselskapet faktisk har tatt saken til inkasso, og prøver å drive inn pengene sine via rettslige krav.

Det skal altså ganske mye til før man får en betalingsanmerkning, men det er likevel lurt å betale regningene sine i tide. For både purregebyr, inkassovarsler og lignende gebyrer er svindyrt, og ikke noe man ønsker å bruke penger på.

Men dersom man først har fått en betalingsanmerkning, er det da noe man kan gjøre for å bli kvitt dem igjen?

Det er i utgangspunktet to måter å bli kvitt en betalingsanmerkning som privatperson på. Den første måten er å gjøre opp for seg i sin helhet. Det andre alternativet er å vente i en fireårsperiode til de forsvinner av seg selv.

Det er nemlig slik at betalingsanmerkninger slettes automatisk fire år etter at de ble aktive, men om kravet fortsatt ikke er betalt kan det være at inkassoselskapet sender et nytt krav med ny betalingsanmerkning.

Er du usikker på hvor mange betalingsanmerkninger du har eller hvem du skylder penger? Ta en kredittsjekk av deg selv for å få god oversikt!

Det beste er å gjøre opp for seg

I omtrent alle tilfeller er den beste og eneste måten å bli kvitt betalingsanmerkninger på ved å gjøre opp for seg. Du må betale hele det originale kravet, renter, gebyrer og andre kostnader forbundet til kravet før det er helt betalt ned og betalingsanmerkninger forsvinner.

Som du sikkert har sett på Luksusfellen er det mulig å forhandle med kreditorer for å sette ned renter og gebyrer, men i virkeligheten er det ikke alltid like enkelt å få et like godt resultat som på TV.

Les også: Hvordan melde seg på Luksusfellen.

Dersom du betaler hele kravet er det opp til den som har sendt ut kravet å slette betalingsanmerkningen. Dette tar som regel 4 – 6 arbeidsdager, men kan også ta lenger tid. Dersom betalingsanmerkningen fortsatt er der etter den tid bør du ta kontakt med de som har sendt ut kravet for å forsikre deg om at du faktisk fikk betalt hele, og at kravet er slettet.

Så lenge du har gjort opp for deg vil dette gå raskt og omtrent helt automatisk når du kontakter dem via e-post eller telefon.

Det er ikke «bare å vente 4 år»

Alternativet med å vente i fire år er sjeldent spesielt smart. For selv om loven sier at betalingsanmerkningen slettes automatisk etter nøyaktige fire år vil aktøren du skylder penger kunne fortsette å kreve inn pengene sine.

I denne fasen kan de fortsette å kjøre nye krav mot deg for å få deg til å betale, og da kommer det en ny betalingsanmerkning for det samme, gamle kravet. Så selv om betalingsanmerkningen i prinsippet slettes etter fire år er det ikke slik at inkassoselskapet glemmer gjelden din, og vil trolig være raskt ute med å kjøre nye krav mot deg. (PS. da kommer kravet også til å bli ennå høyere med en ny runde rettslige gebyrer og salærer!)

Så vårt tips er enkelt nok; gjør opp for deg, så kvitter du deg med betalingsanmerkningen garantert.

Usikker på om du har betalingsanmerkning? Sjekk det på 30 sekunder!

Hvis du er usikker på om du har betalingsanmerkning, usikker på hvor mange du har, og usikker på hvem som har aktive krav mot deg, så er det heldigvis superenkelt å sjekke egne betalingsanmerkninger!

For å sjekke egne betalingsanmerkninger går du inn på nettsidene til Defero og ligger inn med BankID eller MinID. Da får du en full oversikt over alle aktørene som har lov til å drive inkasso i Norge, og alle aktive saker de måtte ha mot deg. Så med andre ord får du en komplett oversikt over alle aktive krav og betalingsanmerkninger med det samme!

Når du skal kvitte deg med betalingsanmerkninger er det naturligvis viktig å vite nøyaktig hvor mange du har, hvor mye penger du skylder hver av dem, og være helt sikker på at det ikke er noen skjulte krav du helt har glemt. Så ta turen innom Defero med det samme for å få en full oversikt.

Derfor vil du ikke ha betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger er ikke noe moro, og kan gjøre det vanskelig for deg å leve normalt. Ikke bare forhindrer de deg fra å ta opp lån til bolig eller bil, de kan til og med ødelegge for deg når du skal søke om å få et mobilabonnent.

For med betalingsanmerkninger blir du raskt klassifisert som en usikker betaler hos både forsikringsselskap, leverandør av TV-kanaler, internettleverandører, strømleverandører og leverandører av mobiltelefonabonnent. Det er ikke spesielt morsomt å måtte ha et dyrt kontantkort bare fordi du har et par betalingsanmerkninger.

Når det er sagt er det opp til hvert enkelt selskap og person om du får innvilget disse. Det er ikke slik at en betalingsanmerkning ødelegger alt dette, for det er en fysisk person som skal vurdere saken din i de fleste tilfellene. Så om du har en gammel betalingsanmerkning, men er i full jobb, er det neppe et problem om du søker om å leie bredbånd i boligen din.

Lån er generelt sett ganske vanskelig når man har betalingsanmerkninger, men det er fortsatt noen som får det innvilget. Det er likevel stort sett fornuftig å prioritere å betale ned kravene som har gitt betalingsanmerkning før man søker om lån.

Vær også klar over at det finnes aktører som er villige til å gi lån til personer med betalingsanmerkninger i bytte mot en skyhøy rente! Her er det mange som lar seg lure, men pass på at du ikke låner mer penger enn det du faktisk klarer å betale. For om du gjør det er det fort gjort at noen få betalingsanmerkninger bare er starten på problemet..

Er det vanskeligere å leie leilighet med en betalingsanmerkning?

Av en eller annen grunn er det mange som ser ut til å tro at det er vanskelig å leie leilighet når man har en betalingsanmerkning, men det trenger ikke å være sant, spesielt ikke når man leier privat. Jeg har leid minst 4-5 leiligheter de siste 15 årene uten at noen har sjekket betalingsanmerkninger, så min erfaring er i alle fall at utleiere ikke bryr seg om dette (selv om det kanskje ikke er så dumt).

Om du er uheldig kan en betalingsanmerkning ødelegge drømmeboligen du vil leie, men som oftest er det ikke spesielt utfordrende å skaffe seg leilighet selv om man har en betalingsanmerkning.

Leie leilighet

Hva kan jeg gjøre dersom jeg ikke har råd til å betale kravet som har gitt betalingsanmerkning?

Det er jo ikke alltid bare enkelt å betale ned kravet som har gitt betalingsanmerkning, for det er mange som har store summer i forbrukslån eller har gått på en ordentlig smell på skatten.

Hvis du er i en situasjon hvor du rett og slett ikke har råd til å betale alle kravene mot deg er første steg å ta kontakt med de du skylder penger til. Det er altfor mange som er redde for disse, men de som jobber i inkassoselskapene har som jobb å finne gode løsninger for deg som også fungerer for dem, og de vil verken dømme eller moralisere. Så ta opp telefonen og spør om litt hjelp, så er det faktisk ofte at de kan hjelpe til med å samle krav og lage en nedbetalingsplan som kan fungere.

Ellers er det lurt å strømme et par episoder av Luksusfellen. Der får man faktisk veldig mange gode råd for hva man skal gjøre i slike situasjoner hvor man ikke har råd til å bli kvitt betalingsanmerkningene, og får se i praksis hvordan man går frem for å forhandle med kreditorer.

Denne artikkelen inneholder reklame for Defero.

Les også:

Legg igjen en kommentar