Hvordan stoppe tvangssalg av bolig

Tvangssalg av bolig er aldri noe moro, men dessverre noe veldig mange opplever hvert eneste år. Den aller største grunnen til at boliger selges via et tvangssalg er at kreditorer begjærer boligen solgt for å få dekket gjelden.

Det er likevel også noen som opplever å få bolig solgt under tvangssalg fordi de mangler betaling til felleskostnader eller har brutt særegne regler i borettslag eller sameie.

Siden det er aller vanligst å oppleve tvangssalg av bolig fordi man har ubetalt gjeld, er det denne vi kommer til å ha hovedfokus på i artikkelen, selv om mange av tipsene kan gjelde for de andre situasjonene også.

For å stoppe tvangssalg av bolig må du forhandle med kreditoren som har begjært salget. Her må du ha gode forhandlingskort som for eksempel betale ut en stor del av kravet, og ha en solid nedbetalingsplan for resten. Mange starter prosessen ved å få inn så mye penger som mulig ved å selge løsøre og andre ting, og ha dette som et forhandlingskort for å betale ned deler av kravet.

Det er likevel ingen krav for at kreditoren godtar forhandlingene, men i utgangspunktet har man ikke så stort valg, med mindre man kan betale hele kravet i sin helhet da. Det er nemlig slik at hvis hele kravet er betalt før huset blir solgt under tvangssalg stoppes prosessen med det samme.

Heldigvis pleier både kreditorer og tingretten å være ganske åpne for å godta ulike avtaler om nedbetaling selv om kravet allerede har gått til varsel om tvangssalg.

Du kan betale ned gjelden for å stoppe tvangssalg

For de færreste er det spesielt enkelt å samle inn all gjelden på såpass kort tid, men om du har muligheten til det er dette den beste løsningen.

Det er derimot mye mer vanlig å samle inn så mye penger man klarer ved å selge diverse gjenstander man eier, og prøve å lage en nedbetalingsplan sammen med kreditoren som har begjært tvangssalg.

Dette fungerer på mange måter som man ser på Luksusfelles; legg ut alt du kan selge på Finn, eller få solgt det på andre måter. Bruk disse pengene som et forhandlingskort for å betale ned en del av gjelden din med det samme, og bruk tid på å lage en god og gjennomførbar nedbetalingsplan som gir kreditoren alle pengene du skylder dem så raskt som det lar seg gjøre.

Som sagt er det ikke alltid man klarer å finne en løsning, men ofte kan det la seg ordne selv om det føles som om alt håp er ute.

Ta tak i problemet for å stoppe tvangssalg av boligen

Det er mange som ser ut til å tro at det løser seg om man bare venter litt og håper at en løsning faller ned i fanget ditt. Dette kommer ikke til å skje! Du har mye, mye bedre sjanse for å lykkes med å stoppe tvangssalget hvis du tar kontakt med kreditor og prøver å være løsningsorientert.

Jo tidligere du tar tak i problemet, jo større er sjansen for at det løser seg. Så ikke vent til det er folk på visningen i boligen din, men ta et skikkelig tak i problemet samme dag som du får vite om begjæringen av tvangssalg!

Det er ikke lurt å ta opp et lån for å betjene et gammelt lån!

Hvis du har klikket deg inn på andre artikler enn akkurat denne om å stoppe tvangssalg av bolig vil du trolig ha inntrykk av at den eneste måten å fikse problemet på er ved å refinansiere lånet eller ta et samlelån. Dette er noe mer eller mindre alle de øverste resultatene på Google vil fortelle deg.

Dessverre er dette ikke noen god løsning. Grunnen til at de forteller deg det er enkelt nok at dette er nettsider som jobber med provisjon på å selge refinansiering. Så disse nettsidene bryr seg ikke om å hjelpe andre, kun om å fylle sine egne lommer.

Hvis du tror det er en god idé å bytte ut et gammelt lån med et nytt lån bør du ta en snakk med en finansrådgiver først, for dette er sjeldent en god, langsiktig løsning.

Hvor lang tid tar egentlig et tvangssalg?

Å selge en bolig på tvangssalg tar lang tid. Ofte kan det være snakk om 1 – 2 år fra du får varsel om begjæring av tvangssalg til boligen faktisk selges. Du har derfor relativt lang tid på deg til å finne en løsning.

Likevel vil vi igjen nevnte at det er lurt å være proaktiv, og ta kontakt med aktørene som har begjært boligen til å skulle tvangsselges så tidlig som mulig. Da har du også mye lenger tid til å klare å finne ut av en avtale som kan fungere for dere begge to.

Les også:

Legg igjen en kommentar